Majstor Franja Vaja, mađarskog porekla i rođen u Vršcu, vrativši se iz Slovačke i Mađarske sa veštinama i velikim znanjem o čokoladi i čokoladnim desertima, preuzeo je tadašnju fabriku čokolade „Roda“ od uglednog francuskog državljanina Danijela Pesmažua (Daniel S. Pechmajoue) i te davne 1938. godine napravio prvu Krem Bananu! Legenda kaže da je majstor Franja za Krem Bananu dobio čak 1.5 dinara od tadašnjih vlasti kao nagradu za novi proizvod na tržištu. Iako se danas koriste belanca u prahu, prva penasta Krem Banana pravljena je sa živim belancem i ručno izlivana improvizovanim poslastičarskim fišecima od najlon kese, koja je na jednom kraju bila izbušena, u kalupe sa Bananica otiskom, obložene skrobnim brašnom da se masa ne bi zalepila. Nakon izlivanja, svaka Bananica se ručno prelivala čokoladnom masom čime se proizvodilo dnevno samo 10 kg bananica!

Sastojci i hranjive vrednosti

Proizvod sadrži