Kroz najlepša evropska letovališta sa Bananicom!

Kroz najlepša evropska letovališta sa Bananicom!

Na evropskom kontinentu se nalazi veliki broj očaravajućih destinacija čije se lepote
ne mogu prepričati, moraju se posetiti. Tradicija, kultura i skriveni dragulji prirode su veliki faktor koji iznova podstiče turiste da Stari kontinent istražuju uz oduševljenje.
Upravo je iz ovih razloga, uz dozu znatiželje i veliku ljubav prema putovanjima, Bananica obišla neke od najlepših letovališta i gradova u Evropi i svoje utiske podeli sa vama. Ukoliko je Bananica privukla vašu pažnju, ostanite do kraja bloga, jer ćete možda baš ovde pronaći inspirciju za ovogodišnje letovanje!

Top pet ideja za letovanje u Evropi

Verovatno biste rado posetili ili ste već imali prilike da vidite Madrid, Barselonu ili Ljoret de Mar, ali da li biste posetili šarmante ribarske gradiće ušuškane u zemlji kastanjeta i sangrije? Smešteni između mirnih luka, morskih talaša i plaža, svaki grad predstavlja posebnu atrakciju. Bananica se ovoga puta odlučila za Tossa de Mar, priobalni gradić u Kataloniji okružen prelepim zalivima, prirodnim bogatstvom i stenama.

Pažnju turista privlači kaldrma i stara četvrt gde se izdiže zamak sa originalnim sačuvanim kulama za XII veka. Bananica je imala prilike da obiđe peščane plaže skrivene u zaštićenim uvalama i proba najukusnija jela od sveže ribe, povrća i maslina.

Ukoliko želite da uživate u pejzažu koji podseća na najlepše razglednice, obala Amalfi u Italiji će biti letovalište prema vašem ukusu. Predeo u kojem se stalno širi sladak miris limuna, majolike, pergola i karanfila dugi niz godina važi za jedno od najpozantijih letnjih destinacija u Evropi. Na prvi pogled mogu se videti klasične bele kuće na kojima bi i Santorini pozavideo, isprepletane stepenice, planine i kristalno plavo more. Zanimljiva je činjenica da se na obali nalazi čak 13 gradove koji se nalaze po statusom svetske baštine UNECO-a, među kojima se nalaze Amalfi i Pozitano.

Sledeća destinacija koju možete posetiti ovog leta je Lisabon, prestonicu Portugala. Osim nasmejanih stanovnika, Bananica je videla neke od najpoznatijih istorijskih građevina na svetu, poput Belem kule odakle se širi najlepši pogled na grad. Bananica shvata da nije lako opisati sve čari jednog glavnog grada u nekoliko reči, ali su mnogobrojne uzbrdice, tramvaji i crveni viseći most ostavili poseban utisak. Preporučuje vam da posetitie i Alfama četvrt, zamak Sao Žorže, Panteon i katedralu, manastir Žeronimos, spomenik Otkrićima, Bairo Alto, Čiado, statuu Hrista Kralja i donji Grad Bajša.

Jedna od stavki na listi za putovanje koje je Bananica oduvek želela da poseti je Rovinj, romantični primorski grad u Hrvatskoj. U pitanju je jedan od najfotogeničnijih gradova u Istri i celom Jadranu, a Bananica je bila uzbuđena da stigne baš ovde i poseti svoje drage fanove…a onda se zaljubila u magiju ovog grada!

U Rovinju se nalaze neki od najboljih restorana morske hrane u Hrvatskoj, a često se može čuti među turistima da neodoljivo podseća na Italiju. Kamene ulice, vijugave stepenice i šarene kućice bile su i ostale prepozantljivo obeležje ovog mesta, a turističkih atrakcija ima zaista puno. Zato Bananica preporučuje da posetite Stari grad koji odiše istorijom i impozantnu crkvu Svete Eufemije koja se izdiže iznad starog dela Rovinja. Gradski trgovi, Zlatni Rt, Franjevački samostan, Rovinjske kapije, Balbijev luk i sama ribarska luka će vas toliko oduševiti da ćete se sigurno vratiti u ovaj grad.

Nešto sasvim novo i neočekivano što je Bananica posetila je Kapadokiju, čudesno mesto neobičnih stena i šarenog neba. Zaista šarenog, jer je Kapadokija poznata destinacija gde turisti uživaju u vožnji balonima. Ovakav prizor se najčešće vidi na fotografijama – baloni koji se izdižu iznad neverovatnog stenovitog krajolika.

Izlazak i zalazak sunca u ovom pustinjskom predelu je nešto što se ne može videti svuda, što će Bananici zauvek ostati u sećanju. Istraživajući grad, Bananica je posetila i dolinu ruža, dolinu golubova, zamak Učhisar, Goreme muzej, podzemne gradove, Selime manastir i jednu od najpoznatijh prodavnica tepiha na svetu!

Svuda pođi… i Bananice ponesi!

Bananici je puno srce kada sa njom delite fotografije sa putovanja iz različitih delova sveta i drago joj je što je deo vaših uspomena, baš kao što se obraduje svaki put kada vam se dopadnu njene preporuke. Sada bi rado htela da čuje i vaš izbor letovališta za ovu godinu ili buduće planove. Čeka vas na Instagram profilu!

Ona je oduvek i biće uvek vaš saputnik. Srećom, Bananica ima posebna pakovanja od pet i deset komada, idealna pakovanja koja možete poneti na putovanje. Priznaćete da je svaki put zabavniji kada pri ruci imate i omiljeni slatkiš da se zasladite!