2022
2021
2020
2018
2016
2015
2012
2007
1990
1975
1960
1945
1938
2022
Da se istopiš od sreće!

Predstavili smo prvu Kremastu Bananicu!

Dobro poznatom čokoladnom prelivu i penastom punjenju smo dodali nešto jedinstveno – kremasti fil u dva čoko ukusa koji se apsolutno tope u ustima i izazivaju pravu čulnu senzaciju. Nova Kremasta Bananica obogaćena je čoko narandžom i čoko malinom i predstavlja inovaciju koja će zadovoljiti i najzahtevnije sladokusce. Trenuci kada će Kremasta Bananica posebno prijatna jesu oni kada poželite da se opustite i prepustite uživanju u punoći ukusa i svilenkastoj teksturi koja budi receptor za sreću.

Kremastu Bananicu prati i poseban imidž, elegantno pakovanje koje se razlikuje od drugih bananičastih proizvoda. Zbog toga je prva i jedinstvena na tržištu!

2021
Doba inovacija

Upoznajte se sa najnovijim članom Bananica porodice, jer nam stiže novo slatko osveženje! Prvi put na tržištu pojaviće se LEDENA BANANICA! Sasvim drugačija od klasične Bananice koju obožavate, obogaćena je osvežavajućim filom od minta. Limitirana serija ovog jedinstvenog proizvoda, neočekivanog izgleda i ukusa je savršen način da se rashladite tokom vrelih letnjih dana.

Ledeni mint probudiće sva vaša čula. Ovo je slatkiš posebno osmišljen za hedoniste i one koji rado probaju nove stvari, a Ledena Bananica je upravo takva – uzbudljiva i upečatljiva. Toliko je ukusna da se smrzneš od sreće!

Bananica kaže da slatkim inovacijama tu nije kraj…
Koliko puta ste pomislili na neku sanjalicu, lepoticu, kraljicu ili legendu, šmekera i lafa, ali niste pronašli pravi način da im to kažete? Bananica je pronašla originalno rešenje.

Čokoladne bananice dolaze u novom limitiranom izdanju sa kratkim i šaljivim ispisima, koji će svakome ulepšati dan. Sada na još lepši i slađi način možete sreću podeliti sa drugima!

2020
Kada želiš sreću da deliš

Kada želiš sreću da deliš

U veoma izazovnoj godini, kampanjom “Kada želiš sreću da deliš” rešili smo da podsetimo ljude da sreću čine male stvari, a da je ona uvek lepša i veća kada se deli. Jer baš takva je i Bananica – mala, penasta, čokoladna sreća, a kada se podeli, postaje još slađa i veća. I zato smo pozvali sve da uživaju u jednostavnim momentima sreće, da zajedno pronađu radost u malim stvarima i okruže se onima koje vole, jer za sreću nije važno koliko imaš, već koliko deliš!

Nova MINI Bananica

Nastavili smo da delimo sreću sa drugima kada se u radnji sa polica osmehnula nova Mini Bananica!
Za sve one koji obožavaju neodoljivi ukus dobro poznate Bananice, stiglo je još jedno slatko iznenađenje. Ukusni MINI zalogaji unose sreću u vaše svakodnevne navike i idealna su poslastica uz osvežavajući napitak ili omiljenu knjigu, pravi slatki predah.

Nova Mini Bananica je zadržala dobro poznato penasto punjenje, ali njena tajna leži u više čokolade koja joj daje neodoljiv ukus! Upakovali smo je u novo praktično pakovanje, koje je idealno rešenje za poneti za svaku priliku – čokoladno osveženje za druženje, igru i putovanje. Zato zgrabi Bananice i podeli tu malu radost sa ljudima koje voliš. Mini Bananica za mega sreću!

2018
Bananica Slavljenica

Sreću čine male stvari i veliki jubileji!

Tokom 80 godina slatkog postojanja Bananica je stekla milione obožavatelja, a oni najverniji su joj za rođendan na originalan i sebi svojstven način pokazali koliko su joj privrženi. Na tadašnju adresu Bananice stigle su mnogobrojne originalne i duhovite video čestitke, koje su na pravi način opisale koliko im je Bananica važna.

Srećan rođendan Bananici je poželelo mnogo vas, a od tih čestitki je nastao i unikatan TV spot, čija će se muzika sigurno pevušiti još mnogo godina, podsećajući nas da je uvek pravo vreme da se gricne jedinstvena Bananica.

2016
Skroz čoko Bananica

Sreću čine male stvari i još više čokolade!

U 2016. godini stigle su nam velike vesti od Bananice, koja dobija novo društvo – Skroz čoko Bananicu obučenu u novo elegantno čokoladno odelo. Teža i drugačija, mlađa sestra Bananice svojim neodoljivim skroz čoko ukusom šarmira svakog sladokusca.

Za razliku od klasične Bananice, čiji penasti deo ima ukus banane, penasto punjenje Skroz čoko Banance sada dobija pun ukus čokolade. Da ukus bude još upečatljiviji, prelivena je sa više prave crne čokolade i postaje prava poslastica koja donosi mnogo ukusne zabave i slatkih trenutaka u svojoj maksimalno čokoladnoj varijanti!

2015
Još veći razlog za slavlje

Bananica je rešila da se ponovi novim odelom, koje još bolje čuva njenu svežinu, a jedinstveni ukus ostao je neodoljiv. Tokom 2015. godine imali smo mnogo malih i velikih razloga za sreću, jer smo upakovali Bananice u veća pakovanja od 250 gr i 400 gr za još više uživanja!

Bananica je postala još bolja i prepoznatljivija u odnosu na slične slatkiše zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu, koji budi najlepša sećanja na detinjstvo. Sada, u novom, modernijem ruhu još jednom je dokazala da je Jedina prava!

Sa ponosom ističemo da je Štarkova Bananica najprodavaniji bar proizvod u našoj zemlji, a koliko je omiljena najbolje govori podatak da se u regionu godišnje pojede više od 300 miliona Bananica.

2012
Jedina prava Bananica

Godine oko Bananice pratile su velike promene. Menjala se moda, menjala se muzika, promenile su se ljubavi i stilovi – jedino je Štark Bananica ostala ista, onakva kakvom je se sećamo iz detinjstva. Sa njom smo odrastali, radovali se, prvi put zaljubili i tražili utehu…
Ona nas je činila srećnima, jer sreću čine male stvari. Ponekad je takve male stvari teško uočiti, zbog čega je Štark Bananica 2012. godine dobila novo odelo – kako bi je svi ljubitelji lakše prepoznali!

Iste godine je Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije odobrio da Bananica na svojoj ambalaži nosi zakonom zaštićeni žig – grafizam sa sloganom „Jedina prava“ podsećajući sve sladokusce da se prvi ovakav slatkiš pojavio na tržištu.

2007
“Pola veka ime čeka”

U našoj slatkoj istoriji će 2007. godina ostati upamćena kao godina kada je Krem Bananica dobila novo ime!

Nagradnim konkursom „Pola veka ime čeka“ tadašnja „Krem Banana“ je i zvanično postala „Bananica“. Veliki broj ljubitelja našeg čokoladnog slatkiša poslalo je više od 37.000 zvaničnih predloga za novo ime, među kojima je najčešći predlog glasio upravo „Bananica“ – onako kako je generacije već godinama prepoznaju.

Novo ime sasvim je pristajalo Bananici, jer je oduvek bila dovoljna samo jedna čarobna reč da izmami osmehe svima i probudi radost.

1990 - 2005
Kvalitet i prepoznatljiv ukus Bananice

Naši sastojci jesu poznati, ali je naša tajna uspeha i dugovečnosti u posebnoj privrženosti majstora svog zanata i svih zaposlenih, koji su sa posebnom ljubavlju brinuli da Krem banana ostane jedina prava i za buduće generacije koje će svoje uspomene na detinjstvo takođe vezivati za uvek istu, neodoljivu „Štarkovu“ Bananicu. Tokom 1990. i 2000. godina promenila se samo tehnologija, a Bananica se i danas se proizvodi na istom mestu uz najkvalitetnije prirodne sirovine i najsavremeniju automatsku opremu za pakovanje.

1975
Postajemo Soko Štark

Broj ljubitelja Krem banane ubrzano raste, pa je i potražnja za čokoladnim penastim ukusom sve veća. Želja za širenjem proizvodnje uslovila je naš dalji razvoj, pa je 1975. godine otvorena nova fabrika “Soko Štark” na Voždovcu, koja je bila i ostala sve do danas sinonim za najvoljenije slatkiše na ovim prostorima.

Oblik Krem banane se nije menjao od prvog dana njenog nastanka, dok je kvalitet postajao sve bolji u zavisnosti od procesa rada i unapređenja opreme za proizvodnju. Specifičnost Štarkove Krem banane ostala je “mala tajna”, čiju različitost potrošači nepogrešivo prepoznaju među drugim sličnim desertima na našem tržištu.

1960
Revolucija u proizvodnji

Od 1960. godine proces proizvodnje Krem banane se osavremenjuje i do tada ručno prelivanje čokoladne mase, kao i ručno livenje Krem banane postaje automatizovano. Agar–agar, morska alga, koja se i danas koristi za želiranje bananica, dolazila je u tankim, dugačkim i sušenim trakama. Ona se zatim potapala u vodu, bubrila i u dodavala u masu za penasti deo krem banane. Prelivene Krem banane su se potom odlagale u posebnu prostoriju sa hlađenjem, kako bi se masa što pre stegla i nakon toga pakovala.

1945
Nova fabrika Nada Soko Štark

Fabrika čokolade “Roda” nakon 1945. godine dobija novi naziv “Nada Štark” koja kasnije  zajedno sa čuvenom pekarom “Soko” postaje fabrika keksa, čokolade i bombona “Soko-Nada Štark” koja je u to vreme važila za najpoznatiju fabriku koja je proizvodila više od 2.000 tona slatkiša godišnje!

Slatka istorija Bananice nakon 1945. godine počela je ubrzano da se menja. Proizvodnja se morala ubrzati i modernizovati, jer je Bananica svojim jedinstvenim ukusom rekordnom brzinom  osvajala srca svih ljubitelja slatkiša!

1938
Prva Bananica

Majstor Franja Vaja, mađarskog porekla i rođen u Vršcu, vrativši se iz Slovačke i Mađarske sa veštinama i velikim znanjem o čokoladi i čokoladnim desertima, preuzeo je tadašnju fabriku čokolade „Roda“ od uglednog francuskog državljanina Danijela Pesmažua (Daniel S. Pechmajoue) i te davne 1938. godine napravio prvu Krem Bananu!

Legenda kaže da je majstor Franja za Krem Bananu dobio čak 1.5 dinara od tadašnjih vlasti kao nagradu za novi proizvod na tržištu.

Iako se danas koriste belanca u prahu, prva penasta Krem Banana pravljena je sa živim belancem i ručno izlivana improvizovanim poslastičarskim fišecima od najlon kese, koja je na jednom kraju bila izbušena, u kalupe sa Bananica otiskom, obložene skrobnim brašnom da se masa ne bi zalepila. Nakon izlivanja, svaka Bananica se ručno prelivala čokoladnom masom čime se proizvodilo dnevno samo 10 kg bananica!

Postani deo
Bananica porodice!

Nemoj da propustiš nova dešavanja, jer Bananica uvek ima slatke vesti kojima obraduje svoje verne sladokusce! Naša porodica svakim danom postaje veća i radosnija, budi i ti deo nje. U Bananica univerzumu ima mnogo malih i velikih razloga za sreću, koju želimo da podelimo sa tobom!    Datum rođenja