Bananica donosi najslađe zimske vesti

Bananica donosi najslađe zimske vesti

Godinu iza nas ispratili smo pozitivnim vestima, veselim mislilma i u prazničnom raspoloženju, a ostavili smo mesta i za nova iznenađenja. Tokom praznika smo imali vremena da razmislimo o onome na čemu smo zahvalni, predahnemo i uživamo u trenucima koje nas uveseljavaju.Neko je našao vremena za knjige i film, neko za putovanje, prijatelje, planinarenje, pešačenje…Sada kada smo ispunjeni energijom i osmehom, hajde da vidimo koje zimske vesti Bananica prenosi i smatra da će nam januar učiniti slađim!

1. Januar je vrema čuda!

Očekuje se da će izuzetno retka i jedinstvena zelena kometa biti vidljiva na nebu tokom januara!

Njen značaj povećava činjenica da je, kako izveštava NASA, kometa ovog tipa poslednji put bila vidljiva verovatno tokom doba gornjeg paleolita ili starog kamenog doba. Naučno nazvana kometa C/2022 Е3 sastoji se od zamrznutih gasova koji se zagrevaju i svetle na putu ka Suncu, a nedavne fotografije pokazuju da je u stvarnosti daleko uzbudljivija – ima izrazitu zelenu boju koja prati dva repa komete.

Sa Zemlje je bila vidljiva kada je dostigla najbližu tačku Suncu, tako da su oni znatiželjni na severnoj hemisferi bili u prilici da je vide već 12. januara. Istraživači očekuju da će tokom meseca nastaviti kretanje u pravcu severozapada, pa će za posmatrače sa južne hemisfere biti vidljiva već u prvim danima februara.

Ako vam se čini da ste propustili priliku da pogledate ovaj fenomen, zahvaljujući virtuelnom teleskopu možete da pratite kretanje ove nesvakidašnje komete i istražujete nebo!

2. Ovde ne biste ni pomislili da vozite bicikl!

Verovali ili ne, ova aktivnost nije novost. Svetski rekord kao prve osobe koja je biciklom stigla do Južnog posla postavila je Marija Lejerstam iz Velša 2013. godine. Njen primer je početkom ove godine nastavio Omar Di Fels, ekstremni biciklista, polarni istraživač i kako za sebe ističe – ljubitelj planete Zemlje. Entuzijastični italijanski biciklista krenuao je od zaliva Herkules na zapadnom delu Antarktika i krenuo preko leda prema Južnom polu. Kako sneg i vetar usporavaju vožnju, nadamo se da će ispuniti svoj cilj!

Zanimljivo je da njegovu putanju i napredak možete pratiti na mapi ekspedicije.

3. Bananica je predstavila novo zimsko pakovanje!

U decembru je Bananica predstavila svoje novo zimsko pakovanje. Stigla je tada u pravi čas da darivanje i prazničnu atmosferu učini još slađom, a prema rečima sladokusaca, ovaj utisak nastavio se i u novoj godini!

Dala nam je priliku da ljubav prema ovom slatkišu podelimo sa nekim izuzetno dragim i svoje oduševljenje delimo dalje. Prvo mesto u kategoriji poklona odnelo je upravo novo pakovanje koje već na prvi pogled izmami osmeh. Deda mraz, irvas, beli medved i Sneško Belić našli su se ove zime u mnogim domovima i pokazali da je uz pravi slatkiš svaki trenutak onaj pravi. Tako jednostavno, a tako slatko!

Ako ste propustili da pogledate limitirano zimsko pakovanje, požurite u neki od prodajnih objekata i potražite svoje komadiće sreće.

4. Praznična tradicija koja je oduševila svet!

Jólabókaflóðið ili poplava božićnih knjiga je jedna od veoma popularnih tradicija na Islandu posvećena razmeni knjiga. Priča o ovom neobičnom običaju potiče još iz 1944. kada su Islanđani nakon Drugog svetskog rata jedni drugima najviše poklanjali knjige. Ljubav prema čitanju nastavila je da se održava, zbog čega se decenijama unazad Islanđani smatraju izuzetnim knjigoholičarima!

Kada je reč o božićnoj “poplavi” knjiga, Knjižare na Islandu promenile su način na koji se u ovoj državi proslavlja Božić i svake godine zvanična islandska knjižara priprema posebnu ponudu i obaveštenje stanovnicima kroz bilten da na vreme odaberu koju će knjigu kupiti i pokloniti dragim osobama. Najvažniji dan za darivanje na Islandu bilo je i ostalo Badnje veče.

5. Otvara se Snežni svet u Šangaju!

Već tokom prvih dana u novoj godini je potvrđeno da će u poslednjim mesecima u Šangaju biti otvoren neverovatan snežni svet – Snow World Shanghai, jedan od vodećih snežnih centara u zatvorenom prostoru.

Vesti prenose da je reč o jednom od najvećih i tehnološki najnaprednijih zatvorenih objekata za sneg i led na svetu. Na površini od 90.000 kvadratnih metara posetioci će uskoro moći da uživaju u 45.000 kvadratnih metara snežnog pokrivača. Predviđena je izgardnja čak tri staze za skijanje i snežni park sa mnoštvom zabavnih aktivnosti za sve starosne grupe.

Kao da to već ne zvuči dovoljno primamljivo, u planu je izgradnja klizališta olimpijske veličine i vodeni park!

Šta je vama obeležilo novu 2023. godinu?

Sigurni smo da su vas u prvim danima januara dočekale lepe vesti koje bismo rado čuli. Bananica želi da bude deo vaših najlepših uspomena i, baš kao do sada, svaki trenutak učini slađim. Podelite sa njom želje, odluke, komentare i sve ono što mislite da će ovu godinu učiniti nezaboravnom!