Bananica vam želi srećan Uskrs!

Bananica vam želi srećan Uskrs!

Sreća, sreća radost! Danas obeležavamo najradosniji hriščanski praznik i radujemo se njegovim zanimljivim običajima. Da li znate kako se ovaj radosni porodični praznik obeležava u svetu i kod nas?

Sreća, sreća radost! Danas se proslavlja Uskrs, najradosniji hriščanski praznik!
Ovaj veliki praznik zauzima značajno mesto u pravoslavnom i katoličkom kalendaru i predstavlja dan radosti, pravi porodični praznik.

Uskrs donosi i neke od najlepših običaja i nosi posebnu simboliku slave života, a zanimljivo je da se u svetu različito obeležava. Svaki kraj sveta ima svoje jedinstvene običaje!

Uskršnji običaji

U našem pravoslavnom kalendaru najradosnijem hriščanskom prazniku predstoji Uskršnja nedelja i najduži post u godini. U danima koji predstoje Uskrsu se obeležavaju Lazareva subota i Cveti, praznici koji takođe nose veliku simboliku i sećanje na Isusa Hrista, dok se Veliki petak smatra najtužnijim praznikom.

Za Uskrs se vezuje lep običaj – farbanje i darivanje jajima. Jaje važi za simbol obnavljanja prirode i života što se povezuje sa ponovnim rađanjem Isusa Hrista i za ovaj običaj se vezuju brojne legende. Prvo obojeno jaje prema tradiciji treba da bude crvene boje i čuva se kao čuvarkuća na posebnom mestu u kući do sledećeg Uskrsa.

Na dan Uskrsa u Srbiji svako domaćinstvo priprema svečani ručak i provode ga uz radost, veselje, smeh i druženje. U nekim krajevima se održao običaj da se na uskršnje jutro deci i odraslima protrlja po licu crveno obojeno jaje radi zdravlja. U nekim krajevima se pripremaju pogače u različitim oblicima, a crveno jaje stavlja u sredinu i daruju se komšijama i bližnjima.

Jedan od najpoznatijih običaja je i tucanje jajima gde razbijeno jaje pripada onom čije je jaje “jače” i razbije drugo. Veruje se da pucanje ljuske simbolizuje vaskrsenje. Obavezno se ofarbana jaja daruju drugima za sreću i zdravlje.

Najlepši uskršnji običaji u svetu

Spomen na uskrsnuće Isusa Hrista se u Vatikanu obeležava govorom poglavara Rimokatoličke crkve i uskršnjom misom na Trgu Svetog Petra gde se okupi nekoliko hiljada vernika. Kao i u Vatikanu, tako se i u Italiji Uskrsu pridaje veliki značaj. Tradicionalno se priprema uskršnja trpeza na kojoj se obavezno nađu jagnjetina, slana torta punjena spanaćem i jajima (torta pasqualina), kao i slatki hleb u obliku golubice (kolomba).

U Francuskoj je popularan “lov na jaja” sakrivena u kući ili bašti, a pobednik osvaja i posebna čokoladna jaja. Ovaj običaj se proširio i na Severnu Ameriku gde je veoma popularan. U nekim delovima Evrope, poput Holandije, pale se u nedelju i ponedeljak uskršnje vatre u sumrak. U Švedskoj Uskrs podseća na Noć veštica gde deca obučena kao uskršnje veštice šetaju komšilukom i menjaju ofarbana jaja za slatkiše.

U Španiji, Austriji, Bavarskoj i Velikoj Britaniji se organizuju parade, vatrometi, pevaju uskršnje pesme i dele ofarbana jaja, a gradovi se bogato ukrašavaju. U Švajcarskoj se posebno ukrašavaju fontane i izvori i na taj način odaje počast vodi, koja je neophodna za život.

Bananica vam želi srećan Uskrs!

Gde god da se nađete u Uskršnjoj nedelji, običaji tog kraja će vas sigurno oduševiti i pokazati vam kako se zajednice raduju ovom hrišćanskom prazniku, a Bananica će svima poželeti da Uskrs provedu u miru, veselju i okruženi najdražima.

Tradicionalno je deo i uskršnje trpeze i najslađi poklon najmlađim članovima porodice, obradujte ih i ove nedelje čokoladnim bananicama!
Ukoliko i vi imate posebne uskršnje običaje, podelite ih sa Bananicom na njenom Instagram profilu!