Bananica želi svim damama srećan Dan žena!

Bananica želi svim damama srećan Dan žena!

Širom sveta se 8. marta svake godine obeležava jedan zaista poseban dan – Međunarodi dan žena. Ovaj praznik slavi majke, sestre, bake, supruge, ćerke i sve posebne žene u vašem okruženju i pruža vam priliku da ih još jednom podsetite koliko su jedinstvene!Ovim povodom je Bananica htela da se bolje upozna sa različitim kreativnim načinima kako se Dan žena obeležava u svetu, kao i da vam donese zanimljivosti koje se tiču ovog praznika. 

Korak u zanimljivosti

Međunarodni dan žena je izuzetno važna tačka u našoj istoriji i nekoliko reči o ovom prazniku nije dovoljno da opiše sve prilike u kojima se odvijao. Ipak, važno je izdvojiti nekoliko zanimljivosti koje nam govore koliko je značajan i podseća nas da ženama koje nas okružuju, kao i svim ljudima, pokažemo osmeh i ljubav.

  • Međunarodni dan žena se u sledećim državama obeležava kao nacionalni praznik i to u Jermeniji, Belorusiji, Azerbejdžanu, Nemačkoj, Kini, Ukrajini, Mongoliji, Rusiji, dok su pojedini gradovi u svetu domaćini različitih velikih manifestacija.
  • Ujednjene Nacije su priznale ovaj praznik kao poseban dan, koji se obeležava na svake godine.
  • Dan žena je u Evropi prvi put obeležen 1911. godine u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj  i Danskoj.
  • Boje Međunarodnog dana žena su najpre ljubičasta, zatim zelena i bela.
  • U našoj državi je Dan žena prvi put obeležen 1914. godine.

Kako se u svetu proslavlja Dan žena?

Međunarodni dan žena se u svetu obeležava na vrlo različite načine, neki od njih će vas zasigurno iznenaditi. U središtu praznika ipak ostaje želja da se ovaj dan ženama učini posebnim i da se podsete koliko su značajne i snažne!

Sjedinjene Američke Države

Međunarodni dan žena u Americi nema status nacionalnog praznika, ali je poznato da se u ovoj državi mart obeležava kao Mesec ženske istorije kada se govori o ženskim dostignućima.

Rusija

Ovaj praznik ima utemeljene korene u ruskoj istoriji, s obzirom na to da su stanovnice Rusije zaslužne za priznavanje ovog datuma od strane Ujedinjenih Nacija kao Dana žena. Tradicionalno se obeležava poklanjanjem različite vrste cveća i čestitki i predstavlja uvod u Dan majki, koji se u ovoj državi obeležava poslednje nedelje novembra.

Italija i Španija

U Italiji se damama tradicionalno poklanje cvet jarko žute boje, mimoza, koji predstavlja simbol Dana žena u ovoj državi, kao i da je simbol ženske snage. Običaj je da cvet mimoze žene poklanjaju i jedna drugoj.

Sa druge strane, Dan žena se u Španiji svake godine obeležavaju marševima sa ciljem podsećanja na prava žena i devojčica. Na isti način se praznik obeležava i širom Argentine.

Kina

Sasvim neobičan način obeležavanja dolazi iz Kine. Poslodavci se podstiču da ženama daju slobodnu polovinu radnog dana kako bi ga proslavile kako one žele i na taj način im zahvale na izuzetnom doprinosu društvu. 

U drugoj državi, Nepalu, je Međunarodni dan žena državni praznik i žene dobijaju slobodan dan prema pravilima zakona.

Jermenija

Kada se 8. marta nađete u Jermeniji, primetićete da su ulice gradova ukrašene šarenim balonima i ukrasima, a praznik je ispraćen i velikim brojem manifestacija. Zanimljivo je da obeležavanje Dana žena u ovoj državi traje tokom celog marta.

Srbija

U našoj državi se Dan žena tradicionalno proslavlja poklanjanjem cveća, čestitki i drugih znakova pažnje kojima želimo da pokažemo zahvalnost i ljubav. Pored toga, širom Srbije je organizuju manifestacije koje govore o značaju istorije i daljem unapređenju statusa žena u društvu. 

Bananica je svake godine deo poklona koji se daje dragim ženama, jer na pravi način prenosi poruku koju želite da kažete: “Volim te”. Ove godine biramo i Mini Bananice, koje će izmamiti osmeh na lice i pokazati dragoj osobi u vašem životu koliko vam znači. 

Pokažite Bananici kako proslavljate Dan žena i kako ćete ove godine obradovati žene u vašem okruženju. Označite Bananicu na Instagram profilu i hajde da ovaj praznik učinimo još veselijim. Bananica vam želi srećan 8. mart!