S ljubavlju iz Crne Gore

S ljubavlju iz Crne Gore

Ušuškana na istočnoj obali Jadranskog mora i krševitim planinama, Crna Gora predstavlja jedinstveno područje koje čeka da bude otkriveno. Kako njeni stanovnici kažu, prirodnim silama se iznad Crne Gore pocepala vreća kada su delile darove, pa su tom prilikom baš na ovom mestu “ispale” planine i najlepši darovi prirode.Iz tog razloga je Bananica sa nestrpljenjem poželela da sa vama podeli najinteresantnije informacije o primorskoj državi i upozna vas sa njenim raznovrsnostima. Razglednice koje Bananica šalje svojim čitaocima postaju sve zanimljivije!

Zanimljive činjenice:

 • Glavni i najveći grad: Podgorica
 • Grad Cetinje ima status prestonice
 • Broj stanovnika: 628,192 (Izvor: Worldometer)
 • Valuta: Evro
 • Himna: “Oj, svijetla majska zoro” (Ој, свијетла мајска зоро)

Putovanje kroz istoriju jednog naroda

Istorija Crne Gore je izuzetno povezana sa istorijom Srbije. Prvi podaci o etničkim zajednicama sa ovih prostora potiču još iz doba pre nove ere, a veliku prekretnicu predstavlja naseljavanje slovenskih plemena.

Dalji put kroz istoriju nas vodi od prve slovenske države Duklje, urbanog centra za vreme rimske vladavine i kneza Vladimira i Vojislava, vladara Stefana Nemanje i Zete, potom i dinastija koje su ostavile veliki trag u istoriji Crne Gore – Balšić i Crnojević. Na kraju, važan pečat ostavilo je Osmansko carstvo, dinastija Petrović i period kraljevine, zajednička država i državna nezavisnost.

Pejzaži istinske lepote

Crna Gora je područje u Evropi i Balkanskom poluostrvu poznato po svojoj raznolikosti predela, prirode, plaža, zaliva i mirisa. Kada šetate uskim pojasom plaža duž jadranske obale, osetićete miris mora, soli, mimoze i oleandera. Planinsko cveće i crni bor će vas pratiti dok obilazite primorske crkve i crkve i utvrđene gradove.

Duboki kanjoni, jezera, široke ravnice, srednjovekovna sela i bogata verska i kulturna baština će vas osvojiti baš kao što je osvojila simpatije Bananice. Zamislite kako pijete kafu i grickate bananice na Budvanske rivijere, ručate pored Skadarskog jezera i uživate u desertu na obroncima velelepnog Durmitora. Slikoviti predeli se neprestano smenjuju!

Poznate turističke destinacije u Crnoj Gori

Mogućnosti turizma u Crnoj Gori su neiscrpne – opuštanje i odmor, odlična zabava, adrenalinski sportovi, karnevali i koncerti, svaki posetilac će odavde poneti izuzetne uspomene. Izdvojili smo najpoznatije turističke destinacije o kojima posetioci, ali i Bananica, rado govore.

 • Prestonica Cetinje i Skadarsko jezero, središte kulture i raznolikosti flore i faune
 • Planinski predeli Durmitora, Prokletija, Komova i Bjelasice, kao i Nacionalni park Biogradska Gora, prirodno bogatsvo i idealno za ljubitelje šetnje i planinarenja
 • Bokokotorski zaliv, jedinstven na Mediteranu
 • Obala od Luštice do Ulcinja sa dugom peščanom plažom i Adom Bojanom
 • Nacionalni park Lovćen sa mauzolejem Petra II Petrovića Njegoša
 • Stari grad Kotor, Budva, Herceg Novi i Bar
 • Manastir Ostrog i manastir Morača
 • Sveti Stefan
 • Ostrvo i crkva Gospa od Škrpjela

Region grada Kotora, Nacionalni park Durmitor i srednjovekovni nadgrobni spomenici stećci roglašeni su Svetskom kulturnom baštinom UNESCO.

Crnogorska kuhinja

Crnogorska kuhinja je spoj uticaja različitih kultura, geografskog položaja i Mediterana. Ukusi Italije se vide u načinu pripremanja hleba, služenju vina i sira. Istočni uticaj se vidi kroz pripremanje sarme, baklave, pite i musake. Mediteranska kuhinja je karakteristična za Crnu Goru sa jelima od plodovima mora – ribe, hobotnice, škampe i lignje. Ako se nađete u Crnoj Gori, probajte njegušku pršutu, med, barske masline i kačamak, kao i poznate vrste vina vranac i krstač.

Podelite sa Bananicom vaše utiske!

Bananica je uživala na kratkom putovanju kroz Crnu Goru upoznajući njene lepote i istorijsko nasleđe. Kako bi izgledala vaša razglednica?
Podelite sa Bananicom najlepše predele koje ste posetili u Crnoj Gori i tagujte na Instagram profilu. Radujemo se vašim fotografijama!