Ledena osvaja najviše vrhove sveta!

Ledena osvaja najviše vrhove sveta!

Ovo je priča o tome kako se Ledena našla na 6.812 metara nadmorske visine!Jedan od naših najpoznatijih alpinista i ekstremnih penjača, Aleksandar Milosavljević, dobio je priliku da osvoji jedan od najzahtevnijih vrhova na Himalajima – Ama Dablam. Za osobu sa njegovim iskustvom to ne bi bilo nemoguće da ovoga puta uz sebe nije imao saputnicu – Ledenu Bananicu.

Naši junaci ove neverovatne priče, Aleksandar i Ledena Bananica, kročili su na treći najpopularniji vrh na Himalajima 31. oktobra ove godine nakon nešto više od 10 časova konstantnog uspinjanja. Aleksandar je, zajedno sa kolegama i Ledenom Bananicom u džepu, krenuo sa pripremama odmah po dolasku u Nepal 13. oktobra penjući se i istražujući okolne vrhove kako bi se privikili na klimu i nadmorsku visinu koja ih je očekivala na Ama Dablamu. Kroz mešavinu stene i leda, bez mogućnosti zaklona u slučaju snežne lavine i prostora za odmor, prešli su najzahtevniji deo rute i na -36 stepeni Celzijusa stigli do željenog cilja.

Ama Dablam, jedan, ako ne i najzahtevniji vrh Himalaja nalazi se na nadmorskoj visini od neverovatnih 6.812 metara, a put to njega nije ni malo lak. Konkretno, u pitanju je planina na istočnom delu Himalaja koji se protežu u Kraljevini Nepal i smatra se jednim od najlepših vrhova na svetu zahvaljujući dugim grebenima i visećim glečerima koji izgledaju sasvim nerealno. Put do Ama Dablama za sve alpiniste predstavlja pravi izazov i zahteva posebne dozvole i pripremu, kao i obavezno prethodno iskustvo na usponima višim od 5.000 metara nadmorske visine. Ekstremnim penjačima koji se upute na Mont Everest, ovaj vrh i bazni kampovi su i te kako poznati.

Na samom vrhu ostali su kratko, napravili sjajne filmske kadrove, a ugrabili su vremena da naprave sjajne fotografije sa Ledenom Bananicom, probaju je i odmore. Tako je Ledena dobila priliku da bude verni saputnik do daleke destinacije i našim alpinistima ulepša više nego zasluženi predah na 6.812 metara nadmorske visine!

Aleksandar Milosavljević je inače jedan od naših najpoznatijih alpinista koji se planinarenjem i alpinizmom hrabro bavi već duže od jedne decenije. Tokom ovih godina je imao prilike da učestvuje u brojnim ekspedicijama i osvoji neke od najzahtevnijih vrhova sveta – Uhru vrh na Kilimandžaru (5.895 metara), Jebel Toubkal u Maroku (4167 metara), Mon Blan, a nedavno i vrh na Himalajima. Ni najekstremniji zimski uslovi ga nisu zaustavili da se ove godine zajedno sa hrvatskim alpinistima otisne na put do Ama Dablama, jednog od tehnički najzahtevnijeg vrha dalekih Himalaja. Ovoga puta je na svom uzbudljivom višemesečnom putu imao i saputnicu koju će sigurno pamtiti – jednu jedinu LEDENU Bananicu!

Da li biste vi imali hrabrosti za ovakav poduhvat? Pišite nam u privatnoj poruci.
Možda će Ledena baš nekome od vas biti podrška na putu da ostvari snove!