Na putu kroz Srbiju sa Bananicom

Na putu kroz Srbiju sa Bananicom

Gradska vreva i visoke temperature ne idu ruku pod ruku, zar ne!? Najbolji način da se rashladite tokom letnjih dana, naučite nešto novo o svojoj zemlji, a ujedno se i zabavite je da odete na kratak izlet ili “bekstvo iz grada”, kako Bananica voli da kaže. Kao iskusan vodič, koji poznaje najlepše turističke atrakcije i interesentna mesta u Srbiji, Bananica je izdvojila nekoliko predloga skrivenih kutaka, muzeja i mesta koja možete posetiti ovog leta. Zgrabite Bananicu i krenite na put kroz Srbiju.

Dvorci Vojvodine

Neobični dvorci Vojvodine godinama unazad privlače pažnju turista i stanovnika Srbija, koji ih sa velikim oduševljenjem obilaze. Posmatrajući arhitekturu nećete moći da se ne zapitate kako je bilo živeti na dvoru. Jedinstveni enterijer, kule i cvetni vrtovi podsetiće vas na duh prošlih vremena i ispričati vam priču o uglednim plemićkim porodicama, zabranjenim ljubavima i raskošnim balovima.

Skoro šezdeset dvoraca postoji danas u Vojvodini i ponosno stoje kao svojevrsni čuvari istorije. Neki od najpoznatijih su Fantast ili čuveni dvorac Dunđerski nedaleko od Bečeja, jedinstveni primer eklektične arhitekture dvorac Špicerovih u Beočinu, dvorac Kapetanovo, dvorac Stratimiriovića i Dunđerskih, Vila Stanković u Čortanovcima i dvorac Lazar u Ečkoj.

Muzej čokolade u Beogradu

Kada se nađete u glavnom gradu, nemojte propustiti priliku da se zasladite u riznici omiljene poslasice – u Muzeju čokolade!

Zavirite u slatki svet čokolade smešten u ulici Tadeuša Košćuška i saznajte zanimljivosti o istoriji čokolade, njenom razvoju i pogledajte jedinstvenu postavku predmeta izrađenih od čokolade. Imaćete prilike da naučite nešto o istoriji čokolade u Srbiji, čiji je Bananica važan deo!
I ne brinite – moći ćete da uživate u slatkim zalogajima ove poslastice tokom posete.

Vožnja Šarganskom osmicom

Šargansku osmicu sa pravom lokalni stanovnici nazivaju “čudom” Srbije i najlepšom turističkom atrakcijom naše zemlje, a veliki broj znatiželjnih posetilaca to i potvrđuje. Spoj prošlosti i sadašnjosti i pruga u obliku savršenog broja osam, krajolik okružen čistom prirodom i najlepšim nijansama zelene boje, podsetića vas kako je nekada saobraćao čuveni voz “Ćira”.

Danas ovu saobraća parna lokomotiva i prevozi putnike od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi. U mirnim planinskim predila čuje samo voz i osmeh njegovih oduševljenih putnika.

Opservatorijum i planetarijum u Novom Sadu

Ukoliko volite da provodite vreme u Novom Sadu, predlažemo da posetite Petrovaradinsku tvrđavu, jer se tamo krije Novosadska astronomska opservatorija sa planetarijumom. Sličan objekat se nalazi u Beogradu na Kamelegdansoj tvrđavi i jedini su objekti ove vrste u Srbiji. Planetarijum je otvoren za posetioce i nudi brojne naučne i edukativne aktivnosti, među kojima su posmatranje pojava i objekata na nebu najzanimljivije.

Ako vidite zvezdu padalicu, nemojte zaboraviti da zamislite želju. Bananica svaki put poželi da svoju sreću iznova podeli sa svim sladokuscima.

Najveći prirodni kameni most u Srbiji

Koliko priroda može da bude nestvarna pokazaće vam Valja Prerast, najveći prirodni kameni most u Srbiji. Njegovu posebnost dodatno ističe činjenica da ga je vekovima strpljevo “klesala” reka Prerast bolje od bilo kojeg arhitekte. Nalazi se nedaleko od Majdanpeka u podnožju planine Rudna Glava, a posetioci svedoče da nikada nisu videli lepši zalazak sunca nego kada poslednji sunčevi zraci dodirnu savršeni luk kamenog mosta.

Šuplja stena, kako se još naziva, impoznatne je visine od čak 45 metara i okružena prelepim vidikovcima, rekama, vodopadima i živopisnim stazama.

Đavolja varoš

Prirodni fenomen skriven na jugu Srbije, Đavolja varoš, važi za jedno od najposećenijih turistučkih mesta u Srbiji. Zemljane figure, takozvane “kule”, privlače znatiželjne i bojažljive turiste neobičnim izgledom i reljefom. Zanimljivo je da kule vremenom nastaju i nestaju, smanjuju se, dele i povećavaju, ali ne usled delovanja više sile, već je razlog krajnje jednostavan – rastresita podloga zemljišta se usled kišnih padavina rastvara i menja!

U Đavoljoj varoši postoji više od 200 figura i čine redak primer ovog fenomena u svetu. Tajanstvenost mesta dodatno naglašavaju i dva izvore vode ili “Đavolja voda”, kako ih lokalno stanovništvo naziva. Voda je čudnog mirisa i jako kiselog ukusa, o čemu i dalje kruže brojne legende. Takvo čudo prirode vredi posetiti!

Na skriveno te vodim mesto…

Da li znate šta je zajedničko Beogradu, Novom Sadu i Nišu?
Osim što predstavljaju najlepše gradove u Srbiji i riznice istorije i kulture, ovi gradovi čuvaju jednu slatku tajnu. U njima se nalaze “Ja volim Štark” prodavnice, slatke kuće gde živi Bananica. Posetite najbližu prodavnicu i požurite da se rashladite i zasladite ukusnim bananičastim sladoledom i ne zaboravite…

Bananica se raduje da čuje vaše predloge mesta koje treba posetiti i podeli utiske sa najlepših mesta u Srbiji. Tagujte Bananicu na fotografijama, jer najslađa su ona putovanja na kojima smo zajedno!