Zanimljivosti o školama širom sveta!

Zanimljivosti o školama širom sveta!

Da li ste se zapitali kako izgleda jedan školski dan vaših vršnjaka širom sveta?
Pročitajte zanimljivosti o školama sagrađenim na neobičnim mestima, obaveznim predmetima i običajima iz školskih klupa širom sveta, koje su se Bananici posebno svidele. Možda se neke zanimljivosti dopadnu i vama!

Japan

Tablica množenja je mnogima zadavala glavobolje. Ipak, u Japanu svako dete zna tablicu množenja, ali umesto da je uče napamet, uče je kroz crtanje i igru. Školstvo u Japanu fascinira mnoge posetioce, posebno je neobično što se u Japanu smatra da deca lakše zapamte gradivo, ukoliko im objasni vršnjak, a ne profesor.

Osim toga, učenici ostaju nakon časova u školi kako bi pomogli da se počiste učionice. Sličan običaj postoji i u Južnoj Koreji.

Amerika

Škola bez obaveznih predmeta i ocena je san svakog đaka, zar ne? Zamislite da svakoga dana dolazite u školu da razgovarate sa drugarima i gledate TV! U Brooklyn Free School u istoimenom gradu zaista postoji škola gde o svemu odlučuju đaci, dok su profesori samo moderatori i učesnici u razgovorima. Đaci odlučuju sami koliko će vremena dnevno provesti u školi i da li će imati kontrolni zadatak!

Rusija

Prvi septembar je, kao i u našoj zemlji, poseban dan – Dan znanja i početak nove školske godine. Bez obzira da li je radni dan ili vikend, đaci kreću u osnovnu i srednju školu na ovaj datum.

U Baškiriji ili Baškorostanu, jednoj od republika u okviru ruske države, đaci u školi uče o pčelarstvu i kako da naprave med. Sibir važi za jedno od najhladnijih mesta, ali čini se da to ne smeta stanovnicima ovog područja. U mestu Ojmjakon đaci su pohađali nastavu i kada je temperatura bila neverovatnih – 50 stepeni! Zanimljivo je da je ovo selo proglašeno najhladnijim naseljenim mestom na svetu.

Kina

Iz Kine nam stižu raznolike zanimljivosti o školstvu! Učenicima je dozvoljeno da odspavaju 30 minuta tokom dana kako bi poboljšali pamćenje i dobili više energije za učenje. Đacima nižih razreda je čak dozvoljeno da ponesu svoj jastuk i ćebe.

Običaji u našoj zemlji

Prvog septembra osnovne i srednje škole širom naše zemlje otvaraju vrata školarcima. Bananica voli da kaže da je đačko doba jedan od najlepših perioda u životu i da se veliki broj uspomena stvara upravo u školskoj klupi. Tamo upoznajemo nove drugare i nove simpatije, učimo o prijateljstvu, ljubavi, deljenju i kako da se snađemo u neobičnom svetu odraslih. Škola postaje drugi dom i mesto gde školarci razvijaju interesovanja i veštine.

Bananica je postala deo obaveznog školskog pribora kako bi sve trenutke učinila još slađim i ponovo je pronašla način kako da i novu školsku godinu učini još lepšom i sa nestrpljenjem čeka da utiske podeli sa svim učenicima i studentima.

Stigla nam nova ograničena serija Bananica sa jedinstvenim i još zabavnijim ispisima, da li ste ih već pronašli?
Pokažite drugarima kako ih vidite ili poklonite Bananicu nekome…tajno! 😊 Obavezno tagujte Bananicu na Instagramu i pokažite joj koji ispisi su vam omiljeni.