S ljubavlju iz Bugarske

S ljubavlju iz Bugarske

Bananica nastavlja da ljubiteljima slatkiša šalje razglednice iz našeg regiona. Ovoga puta je Bananicu put odveo u Bugarsku, jednu od većih država u Evropi i našeg suseda sa bogatom istorijom, kulturom, arheologijom i turizmom. Saznajte u nastavku više o nasleđu ove zemlje, ali i zbog čega je nazivaju “zemljom ruža”.

Nekoliko osnovnih informacija o našim komšijama:

  • Glavni i najveći grad: Sofija
  • Broj stanovnika: 6.872.699 (Izvor: Worldometer)
  • Valuta: Bugarski lev
  • Himna: “Mila domovino” (Мила родино)

Jedna od najstarijih država u Evropi!

Istorija Bugarske započinje 681. godine nove ere što je čini jednom od najstarijih evropskih država i zemljom koja nije menjala ime zemlje od svog osnivanja. Kao i njene susedne države na Balkanskom poluostrvu, na ovom prostoru su se javile praistorijske kulture čiji se ostaci i dalje čuvaju u arheološkim nalazištima širom zemlje. Istoriju Bugarske su obeležile migracije naroda – Tračana, Persijanaca, Kelta, Rimljana, Gota i Huna, kao i godine previranja.

Bugarska pravoslavna crkva je važan deo i deli istoriju slovenske pravoslavne crkve. Istorijski ispisi Bugarske nam pokazuju da je reč o snažnoj, ali modernoj državi, a danas je jedna od članica Evropske unije.

Neverovatne zanimljivosti

  • 3.000 najstarijih zlatnih predmeta na svetu je pronađeno u Bugarskoj.
  • Mitski pevač Orfej je rođen na području Bugarske.
  • Bugarska spada u grupu retkih zemalja koja još uvek koristi gajde pored Škotske.
  • Bugarska je jedina zemlja u Evropskoj uniji koja koristi ćirilicu kao glavno pismo.
  • U Bugarskoj se obeležava Đurđevdan 6. maja kao Dan hrabrosti i bugarske vojske.
  • Bugarska je zemlja ruža i domovina jogurta!

Geografski položaj

Veliki deo teritorije Bugarske je prekriveno šumama, a jedan deo čini veličanstveno peščano primorje. Peščane plaže kao što su Sunčani Breg, Zlatni Pjasci, Eleni ili Sveti Konstantin važe za najlepša letovališta. Sa druge strane, Bugarskom se pružaju Rodopske planine kao najviše i najstarije planinsko područje u državi. Zemlja je poznata po odličnim skijalištima i ski centrima Bansko, Borovec i Pamporovo. Ako ste imali prilike da posetite Bugarsku, sigurno ste videli gradove sa očuvanom starom arhitekturom. Najveći i veliki turistički centri su Sofija, Plovdiv, Varna, Burgas i grad Ruse na Dunavu.

Tradicija, hrana i ruže

Bugarska je zemlja sa izuzetnom tradicijom – neguje se etno muzika i raznolikost hrane i pića. Poznato je da uživaju u dobroj rakiji, kao i proizvodnji vina, pa čak i razvijenoj industriji piva. Specijaliteti su slični srpskoj hrani, a prepoznaju se i uticaji grčkih, orijentalnih i mediteranskih ukusa. Bilo koje domaće jelo da probate, videćete da se bazira na povrću, a dezert je obavezan! Preporučujemo da probate jela: Baniza, Bob tschorba, Kavarma, Kozunak, Lozovi sarmi, Mussaka i slično.

Bugarska je poznata po “Dolini ruža”, ružino ulje i vodice koji se dobijaju iz njihovih latica se koristi za proizvodnju većine parfema u svetu (čak 70% čini izvoz). Berba ruža je jedna od najlepših turističkih atrakcija u ovoj zemlji!

Da li ste posetili Bugarsku?

Bananica vam preporučuje da prilikom putovanja u Bugarsku posetite mesta koja su joj ostala u najlepšem sećanju, reč je o Katedrali Aleksandra Nevskog u Sofiji od čije unutrašnjosti će vam zastati dah, jezeru Popovo, Rimskom amfiteatru u Plovdivu, Pećini Ledenika i obalu Crnog mora. Sigurni smo da će se Bananica rado vratiti, zbog čega sa nestrpljenjem čeka vaše komenatre!

Predložite Bananici koje lokalitete bi trebalo obavezno da poseti kada se sledećeg puta zatekne u Bugarskoj, a slađe bi bilo da podelite i fotografije sa njom na Instagram profilu!