Sa Bananicom se lakše uči

Sa Bananicom se lakše uči

Neka učenje uvek bude zabavni deo školskih i studentskih dana!
Domaći zadaci, kontrolni i pismeni zadaci, čitanje, seminarski radovi, istraživanje… Školske obaveze zahtevaju pažnju i vreme, ali Bananica je tu u da đačke i studentske dane učini slađim i izmami osmeh na lice čak i tokom učenja. Izdvojili smo pet saveta kako da vam učenje lakše padne.
Dragi đaci i studenti, hvatajte beleške! 😉

Učite redovno!

Omiljena rečenica svih roditelja.
Ipak, moramo priznati da su ovog puta u pravu. Redovno učenje će vam pomoći da održite kontinuitet i lakše rasporedite svoje obaveze. Većinu informacija koje čujete tokom dana ćete zaboraviti već istog dana, zbog toga se preporučuje da posle škole kod kuće pročitate lekciju i beleške sa časova ili predavanja.

Imamo još jedan savet za vas – napravite plan učenja. Osmislite raspored učenja unapred kako biste vaše vreme efikasnije organizovali. Vreme za učenje će kod svakoga biti drugačije i samo vi možete znati kada ste dovoljno odmorni i raspoloženi za nove informacije.

Da li znate kako da ponavljate naučeno gradivo?

Sigurno nećete uvek biti u mogućnosti da zapamtite svaki detalj lekcije koju želite da naučite. To je sasvim u redu, jer mozak ne obrađuje sve informacije isto. Teže ćete zapamtiti one podatke koji nisu bliski vašem interesovanju, pa će vam se možda činiti da vam je za neki predmet potrebno mnogo više vremena.

Kako biste olakšali sebi proces učenja, možete probati učenje u intervalima – 45 do 60 minuta, a zatim napraviti kratku pauzu. Nakon pauze možete zatim kratkim ponavljanjem proveriti koliko naučenog gradiva vam je ostalo u sećanju. Jednostavno ponovite najvažnije teze i nastavite sa učenjem kao i do tada.

Izdvojite najvažnije informacije

Šareni markeri, papirići i kartice će biti vaši najbolji prijatelji. Pročitajte lekciju u celini kako biste mogli da vidite koje informacije su važne i da li ih treba izdvojiti. Možete ih podvući markerom u boji ili na karticama zapisati najvažnije rečenice poput definicija, naziva, podela ili kratkog objašnjenja. Nekima može pomoći ako za naučeno gradivo nađu primenu u svakodnevnom životu.

Savet pre nego što počnete da učite: kada pročitate lekciju, izdvojite nejasne pojmove i pronađite objašnjenje.

Dan bez učenja je sasvim u redu!

Nećete uvek imati dovoljno koncentracije za učenje i ponavljanje, ne možete ni svaku lekciju naučiti odjednom. Pauze i dani bez učenja će vam pomoći da se odmorite, oslobodite stresa i pripremite za novi raspored učenja. Iskoristite slobodno vreme da radite ono što vas čini srećnim i odmornim – pogledajte omiljeni film, pročitajte omiljenu knjigu, posetite prijatelje ili osmislite kratak izlet, a u pauzama od učenja zgrabite i Bananicu!

Pronađite motivaciju

Motivacija za učenje… Nekim danima nećete imati želje za učenjem i razmišljati o drugim stvarima koje biste pre radili u tom trenutku. Ipak, setite se da vam motivacija može pomoći da lakše savladate gradivo i nađete više vremena za sve ono što biste radije uradili!

Napravite listu razloga zbog kojih želite da imate dobre ocene i savladate zadatke – to može biti upis na željeni fakultet, sticanje novih veština ili plan ka budućem zanimanju. To može biti i slatka motivacija u obliku Bananice, koja će učenje sigurno učiniti lakšim. 🥰
Ako bolje pogledate Instagram profil Bananice, videćete da joj se đaci, školarci i studenti javljaju svakoga dana i zahvaljuju na novim ispisima koji im pomažu da uvek budu motivisani i nasmejani! Da li ste i vi među njima?