Svetski rekordi koje ljubitelji slatkiša moraju da znaju!

Svetski rekordi koje ljubitelji slatkiša moraju da znaju!

Slatkiši su oduvek billi izvor radosti i oduševljavali naša nepca slatkoćom!Osim što su zadovoljavali naše želje za slatkim, uspeli su da obore i nekoliko svetskih rekorda i dodatno zagolicaju našu maštu. Baš zato želimo u ovom blogu da obiđemo svet i istražimo neke od najpoznatijih i vrlo neočekivanih rekorda o slatkišima. Od zapanjujućih skulptura do zamkova, lizalica, mozaika, ovi rekordi nam pokazuju da je svet konditorskih proizvoda pun slatkih iznenađenja. Sačekajte da pročitate nešto sasvim posebno o omiljenoj Bananici!

Prva je Bananica!

Listu svetskih zanimljivosti o slatkišima iz ugla velikih brojeva započinjemo vestima o jednoj jedinoj – Bananici! Kolika je ljubav prema ovom slatkišu najbolje govori činjenica da se u našem regionu pojede čak 300 miliona godišnje!

Divna poslastica u obliku banane ispunjena penastim punjenjem zaista je ostavila trag u konditorskom svetu decenijama unazad. Deo je tradicija, odrastanja, sazrevanja i svih važnih trenutaka među toliko ljudi i porodica baš u našem regionu. Spremni smo da čujemo nove i još veće brojke u godinama koje dolaze!

Najveća slatka skulptura na svetu i više od toga

Zamislite svet u kojem bombone nisu samo za jelo, već se pretvaraju u umetnička dela. Tako je titulu najveće slatke svetske skulpture poneo čuveni mozaik od žele slatkiša koji se od 2014. godine nalaze u predvorju kompanije Jelly Belly u Kaliforniji. Sadrži neverovatnih 697.600 bombonica želea složenih u mozaik!

Ako malo bolje pogledate njihovu galeriju, videćete da od sitnih bombona mogu da nastanu izuzetna umetnička dela, pa čak i replika Van Gogove čuvene slike “Zvezdana noć” ili pak kraljevska kruna u skoro pa pravoj veličini.

Ljubitelji gumenih bombona, ovaj podatak će vas iznenaditi! U pitanju je gumena bombona u obliku delfina koji od prošle godine važi za najveći ovakav slatkiš na svetu i to težak 1.212,5 kilograma kako bi se podigla svest o zaštiti delfina.

Lizalice su takođe dobile svoje mesto u svetu rekorda, posebno u Ginisovoj knjizi. Godine 2012. napravljena je u Kaliforniji najveća lizalica na svetu i to sa ukusom čokolade. Teška je čak 3.176 kilograma, visoka skoro dva metra i nalazi se na štapiću duačkom sa više od tri metra!

Da li možemo da zamislimo najveću čokoladu na svetu?

Sa liste zabavnih svetskih rekorda ne možemo da izostavimo najpopularniju poslasticu – čokoladu!

Najveća čokolada na svetu prema površini napravljena je u Roterdamu u Holandiji i dugačka je 383,24 m2. Njena izrada trajala je nekoliko nedelje, a sama montaža čak tri dana. Zanimljivo je da je napravljena sa humanitarnim ciljem i njeni tvorci su svoj prihod donirali međunarodnim dobrotvornim organizacijama. Sa druge strane, Ginis je zabeležio da je najteža čokolada na svetu, teška 5.792,50 kilograma napravljena u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Najveće prodavnice slatkiša na svetu
Ako ste ikada sanjali o prodavnici slatkiša koja se prostire dokle god vam pogled proteže, trebalo bi da posetite Las Vegas. U ovom gradu se nalazi slatka zemlja čuda koja se prostire na neverovatnih 22.000 kvadratnih metara. Pravi je raj za sve ljubitelje poslastica sa zapanjujućim izborom.

Još jedna ovakva radnja nalazi se u Dubaiju – Candylicious i prostire se na 10.000 kvadratnih metara. Bombone, čokolade, čokoladice, lizalice, žele…tu je sve što vam padne na pamet. Slične ovakve prodavnice možete posetiti i u Tokiju, zatim u Noting Hilu u Engleskoj poznatu po slanim karamelama, u Barseloni, pa i u Berlinu, Amsterdamu, Melburnu i Njujorku gde možete probati lokalne slatkiše.

Svet slatkiša je svet čuda!

Slatkiši nas podsećaju na univerzalnu radost koju unose u svaki naš dan. Osim što nas čine vrećnim, veliki broj sladokusaca podstiču na kreativnost koja osvaja svet. Dakle, sledeći put kada odmotate ili zagrizete nešto slatko, zapamtite da bi to mogao da bude početak jedne veće, slađe priče!