Zavirili smo u Ginisovu knjigu rekorda!

Zavirili smo u Ginisovu knjigu rekorda!

Svet je prepun neobičnih rekorda, samo ih je potrebno pronaći! Ovoga puta smo zavirili u Ginisovu knjigu rekorda i izdvojili nekoliko zanimljivih i nesvakidašnjih primera, koji će sigurno privući i vašu pažnju.

Dok grickamo Ledenu Bananicu, hajde da vidimo šta se sve krije širom sveta!

Ginisova knjiga rekorda je riznica zanimljivih i neobičnih informacija koje neće tako lako pronaći na drugim mestima, a činjenice koje su u njoj zapisane će vas naterati da se zapitate kako je tako nešto moguće. Od sportskih takmičenja, ekstremnih sportova, ljudskih dostignuća i prirodnih fenomena, svet je pun rekorda, samo je potrebno da ih neko zapiše!

Od kada je prvi put izašla 1955. godine, Ginisova knjiga rekorda je do danas postala jedna od najčitanijih knjiga na svetu i svake godine dopunjava svoju bazu novim informacijama. Sada možemo da saznamo kakve se sve zanimljivosti kriju oko nas, pa čak i mačka sa najglasnijim predenjem. Neka Ledena bude pored vas, dok polako prolazimo kroz neobične svetske rekorde, među njima se našla čak i Srbija.

Najduži kolač na svetu

Kineski poslastičari su 2018. godine postavili svetski rekord kada su napravili najveći kolač na svetu dugačak 3,2 km. Tokom 2020. godine poslastičari iz Indije su pokušali da obore postojeći svetski rekord i postave novi, te su napravili kolač od vanile dugačak 6,5km i težak 27.000 kilograma. Na izradi kolača je radilo čak 1.500 pekara i poslastičara, a događaj je bio otvoren za javnost, te su znatiželjeni prolaznici mogli iz prve ruke da svedoče onom rekordu.

Šta mislite koliko bi Bananica bilo potrebno da se nađe u ovom dugačkom kolaču?

Rekord je oborila čak i kraljica Elizabeta!

Britanska kraljica Elizabeta je našla svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda i to više od jednog puta! Kraljica se na prestolu Velike Britanije nalazi od 1952. Godine, a za 68 godina vladavine jednom monarhijom uspela je da obori čak 6 svetskih rekorda, drži svetski rekord i po broju država u kojima je poglavar (16 zemalja Komonvelta) i trenutno važi za najstarijeg monarha na svetu.

Sasvim neobični rekordi

Među neobičnim, čak i bizarnim rekordima našle su se ljudske osobine. Najduži jezik na svetu dugačak više od 10cm ima Nik Stoebel iz Kalifornije, Britanac Gari Tarner drži svetski rekord za najrastegljiviju kožu – može da rastegne kožu na stomaku do 15,8cm. Li Redmond ima najduže nokte na svetu još od 2008. godine. Bilo joj je potrebno skoro 30 godina da nokti izrastu duže od dva metra. Najduže brkove na svetu ima Ram Sing iz Indije, neverovatnih 4,27m, nije ih ošišao duže od 37 godina!

Na ovu listu sasvim neobičnih rekorda možemo dodati još i najduže ženske noge na svetu (135cm), najduže okretanje glavom košarkaške lopte naslonjene na četkicu za zube (1 minut u 8,15 sekundi), najduža upotrebljiva palica za golf (15,57m), najveći jo-jo na svetu (3,35m), najduži šešir (4,57m), najduže trepavice (20cm). Lista se tu ne završava!

Dalibor Jablanović iz Srbije je 2016. godine postavio svetski rekord po broju izbalansiranih kašika različitih veličina na ljudskom telu – 79!

Ginis izdvaja

Kao najpopularnije svetske rekorde Ginis je izdvojio Herkula, mužjaka hibrida lava i tigra, kao najveću živu mačku dužine 3,33m i težine 418,2kg. Najveća kilometraža vozila zabeležena je 2013. godine – više od 4 milioma kilometara.

Najduži nos izmeren je u Turskoj (8,8cm), najviši čovek na svetu bio je visok 2,72m, u Hrvatskoj je postavljen rekord u najdužem dobrovoljnom zadržavanju daha (24 minuta i 37,36 sekundi), najduža zmija (piton, 7.67m), najstarija osoba na svetu (122godine i 164 dana).

Rekordi iz 2021. godine

Za tekuću godinu je Ginisova knjiga rekorda izdvojila seriju “Simpsonovi” kao najdužu animiranu seriju po broju epoizoda. Simon Bajls poseduje najviše medalja osvojenih na Svetskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici, Šerpa Kami Rita i Šerpa Lhakpa oborili su svetski rekord za najviše puta za penjanje na Everest. Greta Tunberg proglašena je najmlađom osobom godine koja se našla na naslovnici časopisa “Tajms”.

U Dubajiu su ove godine oborena dva svetska rekorda – najdublji bazen za ronjenje (do 60m dubine) i bazen na rekordnoj visini (77. sprat, na visini od gotovo 300m).

I Ledena Bananica obara rekord!

Ledena Bananica obara rekord dobrog ukusa kako kažu naši sladokusci. Da li i vi delite njihovo mišljenje?.

Upoznavanje sa rekordima nam je dalo mogućnost da na jedan sasvim zanimljiv način upoznamo svet i saznamo šta sve neobično postoji. Iako pojedini rekordi na prvi pogled mogu da deluju neobično, interesentano je videti šta sve ljudima može pasti na pamet, zar ne?

Javite Ledenoj Bananici u DM koji svetski rekord vi smatrate najzanimljivijim, možda smo propustili ga da izdvojimo!