S ljubavlju iz Srbije

S ljubavlju iz Srbije

Srbija je nesumnjivo zemlja istorije, prirodnog bogatstva, kulture, umetnosti, muzike, dobrog pića, još bolje hrane i nasmejanih ljudi. Zemlja gde se čuva i neguje tradicija, ali i pozdravlja moderno.

Mesto gde su se sukobile i mešale civilizacije, Zapad i Istok, gde je istorija uvek pisala nešto novo. Ako bismo pomoću bananičastog rečnika hteli da opišemo našu državu, koristili bismo ispise poput “Vrednica”, “Kreativac” i “Faca”.

Šta još možemo da kažemo o našoj zemlji?

Istorija

Na tlu današnje Republike Srbije pominju se počeci praistorije i praistorijskih kultura. Najpoznatiji lokaliteti koji privlače najveću pažnju turista su Vinča, Lepenski vir, Starčevo, Petrovac i Vojvodina. Zanimljiv deo istorije počinje naseljavanjem Kelta na ovom području, zatim antičkih Rimljana, Huna i starih Slovena. Plemena i narodi su ostavili svoj pečat u arhitekturi, a neke građevine očuvane su sve do danas. Smatra se čak da su Kalemegdansku tvrđavu najpre izgradili Kelti.

Dalji tok istorije vodio je Srbiju od kneževine ka kraljevini i republici. Nemanjići, Karađorđevići i Obrenovići ostale su najznačanije dinastije u Srbiji i važne istorijske ličnosti. Svaki period donosio je nove znamenite ličnosti, postignuća, kulturne i umetničke promene. Srpska istorija je impresivna riznica podataka, koji čekaju da budu istraženi!

Bananica kao deo istorije

Bananica čini važan deo istorije slatkiša u Srbiji. Prva Bananica se pojavila 1938. godine kao Krem Banana i potpuno novi proizvod na tržištu. Od tada pa sve do danas ostala je sinonim za ukus, prepoznatljivost i inovacije. Svaki novi bananičasti proizvod lako nađu put do vernih sladokusaca i ljubitelja poslastica, a poslednja serija bananica sa zanimljivim ispisima našla je put čak do školskih i studentskih klupa. Bananica je kako novi ispis kaže – “Ljubav”.

Zanimljivosti

Izdvojili smo nekoliko zanimljivosti o Srbiji koje do sada verovatno niste znali!

  1. Srbija je jedna od najvećih proizvođača i izvoznika malina na svetu.
  2. Čak 17 rimskih careva je rođeno na području Srbije.
  3. “Vampir” je jedina srpska reč koja se koristi svuda u svetu.
  4. Hram Svetog Save u Beogradu je najveći pravoslavni hram u ovom delu Evrope.
  5. Najstarija beogradska kafana “Znak pitanja” je još uvek otvorena.
  6. Prvi beogradski tramvaj počeo je da saobraća u XIX veku.
  7. Industrija pravljenja satova je započela u Srbiji!
  8. Skoro 70% godišnjeg prinosa šljive odlazi u proizvodnju rakije šljivovice – najpoznatijeg nacionalnog pića Srbije.
  9. Grad Sjenica važi za najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa zabeleženom minimalnom temperaturom od čak -39 stepeni Celzijusa.
  10. Velika Morava je najduža reka.

Geografija i prirodna bogatstva

Ušuškana među susedima, Srbija se nalazi u jugoistočnoj Evropi. Severni deo države je prilično ravničarski – Vojvodina, dok se ka jugu više nalaze planine, pećine, klisure, šume i brežuljci. Geografski predeli su zahvaljujući neverovatnim čarima prirode postali popularne destinacija za domaće i strane turiste – Resavka pećina, kanjon reke Uvac, Đavolja varoš, Golubačka tvrđava, Palićko jezero, Krupajsko vrelo, izletište Grza i još mnogo lokacija. Srbija ima čak pet nacionalnih parkova, predivnih rezervata prirode, a to su Fruška gora, Tara, Šar planina, Đerdap i Kopaonik.

Možemo se pohvaliti i endemskim biljnim i životinjskim vrstama, poput Natalijine ramonde i beloglavim supovima. Pored toga, Srbija je bogata vodama – izvorima, rekama, rečicama, potocima, jezerima i plovnim rekama. Najveće jezero je Đerdapsko jezero, dok reke Sava i Dunav imaju veliki znač ja srpsku prestonicu, koja se nalazi na ušću ovih reka. Zahvaljujući izvorima sa vodom lekovitog dejstva, banje u Srbiji privlače veliki broj posetilaca.

Srpsko nasleđe čuvaju i manastiri, pozorišta, muzeji i slične kulturne i državne institucije. Svaka građevina ukazuje na neku specifičnost – arhitekturu, tradiciju i umetnine.

Književnost, nauka i kultura

Srbija po poznata po izuzetnim piscima, pesnicima, književnicima, naučnicima, muzičarima i slikarima. U svetu smo poznati kao domovina Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Milutina Milankovića i Josifa Pančića. Najvažnije ličnosti naše književnosti su Vuk Karadžić i Dositej Obradović, pesnici i pisci koji su Srbiju predstavljali u svetu kao ambasadori i ugledni ljudi. Ne možemo da ne pomenemo Jovana Steriju Popovića, Branka Radičevića, Lazu Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja, Boru Stankovića, Aleksu Šantića, Milana Rakića, Radoja Domanovića i Boru Stankovića, čija dela predstavljaju nacionalno blago.

Veliki naučnici i geniji iz Srbije su svojim postignućima promenili tok istorije. Najveći um XX veka, Nikola Tesla, zaslužan je za za neverovatna otkrića u oblasti električne energije. Milutin Milanković je svetu predstavio najprecizniji kalendar, kao i istraživanja iz oblasti matematike, astronomije i klime. Mihajlo Pupin postavio je temelje otkriću telefona i učestvovao u osnivanju NASA-e.

Slikarski opus i skulpture Srbije je zaista veliki, a imena koja su za to zaslužna su Đura Jakšić, Paja Jovanović, Uroš Predić i Sava Šumanović. Kulturnu baštinu Srbije čine još i kinematografija, arhitektura, muzika, fotografija, televizija i radio.

A koji podatak o Srbiji je vama najzanimljiviji?