Bananica ti preporučuje 5 knjiga za jesen

Bananica ti preporučuje 5 knjiga za jesen

Hladno vreme je i zvanično počelo kod nas, što znači da duge šetnje, ispijanje kafa u baštama kafića i igranje sa drugarima napolju zamenjuje sve duži boravak kod kuće i u zatvorenom. Iako to podrazumeva puno vremena za skrolovanje društvenih mreža, Bananica želi da ti otkrije nešto mnogo kvalitetnije – lepotu uživanja uz dobru knjigu i tvoj omiljeni slatkiš! Zgrabi svoju omiljenu Bananicu i baci pogled na naše preporuke knjiga koje će ti se sigurno dopasti!Svako ko voli da čita će se složiti da osećaj sedenja uz omiljenu knjigu, miris i škripanje papira pod prstima malo šta može da zameni. Bananica želi da i ti probaš i daš šansu knjizi i zbog toga je napravila listu od pet knjiga za svakoga, od naših najmlađih sladokusaca do onih malo starijih.

Počećemo sa najmlađima, a biramo knjigu koja ih može naučiti veoma važnim lekcijama u današnjem svetu. Kniga “Nešto zeleno” autorke Aleksandre Bezmarević Stević će ih kroz mnoštvo jednostavnih primera približiti prirodi i ekologiji. Kada naš mališan usvoji novu eko naviku, Bananica je tu kao najslađa nagrada za uloženi trud! 

Preporuka za nešto starije male ljubitelje Bananice, ali i ljubitelje dobre muzike je roman “Svemirski bend” autora Toma Flečera. Pored toga koliko su prijateljstvo, ali i vera u sebe važni, u ovom romanu ćete pročitati i koliko je lepo biti različit i slaviti svoje različitosti. Baš kao što i Bananica, Ledena i Kremasta slave svoje razlike! 

A kakva bi to lista kniga bila bez najčitanijeg romana na svetu? “Lovac u žitu” nesumnjivo sa razlogom drži tu titulu. Egzistencijalna kriza mladih u posleratnoj Americi preslikala se i na mnoge generacije širom sveta nekoliko decenija kasnije. Borba sa lažima i  licemerjem obeležila je generacije mladih koji pokušavaju da pronađu svoje mesto pod Suncem, a  sa time se mnogi  i danas poistovećuju. 

Ovom prilikom, Bananica želi i da istakne važnost mentalnog zdravlja, a kanadski lekar i autor Gabor Mate nas sve podseća o povezanosti između osećanja i telesnih sistema koji upravljaju nervima i imunološkim sistemom. Njegov roman “Kada telo kaže ne” nas poziva da prioritizujemo svoje mentalno i fizičko zdravlje osvešćivanjem svojih potreba. Zato, kada ti telo sledeći put zatraži tvoju omiljenu Bananicu, trk do najbliže prodavnice! 

Za kraj smo ostavili knjigu za ljubitelje kraće forme i “Prvo lice jednine” autora Harukija Murakamija. Ova zbirka se sastoji od 8 kraćih priča ispričanih u prvom licu jednine. Tematski potpuno različite priče prati tema potrage za identitetom, a Murakami svojim klasičnim stilom provocira svoje čitaoce da se zamisle da li je narator svake priče on ili neki fiktivni junak. Čitanje svake priče traje taman toliko koliko ti treba da pojedeš jednu Bananicu, pa pripremi svojih omiljenih osam! 

Nadamo se da ti se ova lista dopala i da si pronašao nešto za sebe. Pored toga što nam razvija maštu i kritičko razmišljanje, čitanje nam jača koncentraciju i pamćenje. Baš to čini i mala doza šećera, tako da te Bananica čeka da zajedno uplovite u čitalačke vode!