Sreća nema granice uz Emoji bananice: Kratka istorija Emodžija

Sreća nema granice uz Emoji bananice: Kratka istorija Emodžija

U dinamičnom svetu digitalne komunikacije, emodžiji su se pojavili kao nepriznati heroji, dodajući boju, emociju i razigranost našim porukama. Ali kako su ove ikonice postale univerzalni jezik kakav danas poznajemo? Bananica vas vodi u kratku istoriju emodžija!

Put emodžija nas vodi u kasni 20. vek, kada je japanski umetnik Shigetaka Kurita dizajnirao prvi set od 176 emodžija za mobilnu internet platformu sa ciljem da prenese informacije na vizualno zanimljiviji način. Kurita verovatno nije ni pretpostavio da će time označiti početak revolucije u online komunikaciji.

Prvobitno ograničeni na japansku kulturu, emodžiji su brzo prešli sve jezičke barijere zahvaljujući svojoj sposobnosti da sažeto prenesu emocije. Kako su pametni telefoni postajali popularni širom sveta, tehnološki giganti poput Apple-a i Google-a prepoznali su univerzalnu privlačnost emodžija i uvrstili ih u svoje platforme.

Danas su emodžiji evoluirali u neizostavan deo naše digitalne komunikacije. Oni ne samo da dopunjuju naše rečenice, oni ih personalizuju i boje humorom i kulturnim nijansama. Od smeha do suza, stalnog proširenja opcija nijansi kože, životinja iz svih delova sveta, emodžiji odražavaju stalno promenljivu sliku ljudskog izraza.

Bananica te poziva da zajedno proslavite put koji je pretvorio ove skromne ikonice u živopisni, univerzalni jezik emocija koji danas svakodnevno koristimo i učestvuješ u Bananicinom Emoji konkursu! Možda baš ti osvojiš neku od vrednih nagrada! 🍌🍫🤩👌😜