Kako učenje može biti zabavno?

Kako učenje može biti zabavno?

Kada sednete da učite, pripremate se za kontrolne zadatke ili ispite, možda čak istražujete za projekat i prezentaciju, odjednom sve oko vas postane zanimljivo. Instagram, Tik Tok, neka igra, film, serija; zaista bilo šta osim obaveza. Koncentracija je teška, posebno ako se radi o predmetu koji vam nije zanimljiv.
Iako učenje ne predstavlja najuzbudljiviji deo škole i fakulteta, ne mora da bude prepreka kako vam se sa vremena na vreme čini. Ako znate kako je najbolje da usmerite svoju pažnju, učenje može čak postati i zabavno!Hajde da pogledamo kako učenje ne mora da bude mučenje i kako vam Bananica može pomoći!

Važno je da budete u prijatnom okruženju

Koncentracija i želja za učenjem se neće tako lako javiti u okruženju koje će vas ometati, bučna mesta, na primer. Pronađite mirnu lokaciju, kao što je vaša soba, biblioteka ili čitaonica. Ako volite da čitate i učite na svežem vazduhu, pronađite skriveni kutak u obližnjem parku ili kafić za koji možete da pretpostavite da se nećete naći u gužvi.

Sa druge strane, možda se ubrajate u onu grupu kojima nije potrebna tišina za učenje, već možete sasvim dobro da se koncentrišete i u užurbanom prostoru ili jednostavno volite da učite dok slušate muziku. Važno je da se smestite u okruženje koje vam dozvoljava da budete produktivni, a to znate samo vi.

Prikupite sav materijal za učenje

Udžbenici, priručnici, vežbanke, beleške, radne sveske, markeri, laptop i papirići su materijal koji će vam sigurno biti potreban za učenje. Kako biste mogli potpuno da se posvetite predmetu, najbolji savet je da vam se sve nađe na dohvat ruke.

Naravno, ovde uključite i flašicu vode, kao i neku omiljenu užinu, orašate plodove, čokoladu ili Bananicu!

Organizujte vreme za učenje

Držite se rutine i planirajte vreme za učenje. Ovo će vam pomoći da učenje pretvorite u naviku koja vam neće zadavati glavobolje, već ćete svaku obavezu u školi ili na fakultetu završiti kao od šale!

Da li imate više energije tokom dana ili tokom noći za učenje? Razmislite i u skladu sa tim napravite raspored učenja. Ako upadnete u monotoniju, razmislite da pozovete drugaricu, druga ili više njih da učite zajedno. Jedan par očiju više može da vam donese sasvim novu perspektivu i pomogne vam da brže savladate zadatke. Kada neko vas pozove na učenje, savetujemo da ponesete i nekoliko slatkih Bananica i obradujete ekipu!

Pronađite efikasan metod za učenje

Svaka osoba uči drugačije – čitanjem, ponavljanjem, pravljenjem beleški, crtanjem i slično. Svaki način je pravi ako vam pomaže da savladate gradivo i pomognu vam da lakše zapamtite teške termine, nazive, koncepte ili teorije:

Pisanje beleški
Pisanje kartica za ponavljanje
Crtanje oblačića, dijagrama, tabelica
Kreiranje sažetka ili grupe informacija koje će vam značiti kao asocijacija na gradivo

Kreativni tipovi će uživati u pisanju i podvlačenju lekcija markerima različitih boja, a možda će dodati i neku slatku nalepnicu. Jednostavnim tipovima je dovoljna i hemijska olovka, a nekome je dovoljno samo da pročita tekst. Koji tip ste vi?

Pratite svoje navike, pravite pauze i nemojte brinuti!

Jedno je sigurno – savet roditelja da budete aktivni na časovima i pažljivo slušate može značajno da vam skrati vreme učenja. Biće vam lakše da kod kuće pred ispitivanje obnovite nekoliko puta gradivo koje vam je već poznato.

Ali, nema mesta brigama! Kada razmišljate o stvarima koje vam zadaju muke, sigurno je da nećete postići rezultate kakve želite. Umesto da imate tremu pred test ili ispit, posvetite dovoljno vremena učenju ili projektu. Probajte da postavite ciljeve učenja i zadajte sebi koji deo poglavlja ili koji broj ispitnih pitanja želite da pređete tokom dana i ubrzo ćete obaveze završiti tačno na vreme.

Ne zaboravite da mozak ne može da uči ili čita satima bez prestanka, i njemu je potreban odmor. Smatra se da je sat vremena učenja uz pauzu između pet do desert minuta najefikasnija metoda, jer kraće pauze vam daju dovoljno vremena da se odmorite od velike količine informacija i budete spremni za novu produktivnost.

Pauze će vam biti slađe ako se i Bananica nađe u blizini. Kremasti i čokoladni ukus Bananice predstavlja savršenu dozu slatkoće koja vam je potrebna da se između teških lekcija izmami osmeh i probudi motivacija. Srećno!