S ljubavlju iz Italije

S ljubavlju iz Italije

Zemlja istorije, nauke, umetnosti, romantike i beskrajnih pejzaža. Sve što ste ikada čuli ili imali prilike da pročitate o ovoj prelepoj mediteranskoj zemlji je istina. Odlična hrana, još bolje vino, živahni ljudi, smeh i arhitektura. Toliko je lako zaljubiti se u Italiju!

Jedinstvenost ove države zaslužuje vašu punu pažnju, a Bananica vam prenosi najzanimljivije informacije i utiske sa svog putovanja. Skočićemo odmah do njenog zaključka: Postoji toliko mogućnosti da se vidi i doživi da će se često vraćati!

Zanimljive činjenice:

  • Glavni grad: Rim
  • Broj stanovnika: 60.461.826 (Izvor: Worldometer)
  • Valuta: Evro
  • Himna: Il Canto degli Italiani
  • Boje zastave Italije, zelena, bela i crvena, predstavljaju veru, nadu i milosrđe

Zemlja sa najvećim brojem svetskih baština na svetu

Od zemlje sa bogatom istorijom Bananica nije očekivala ništa manje, a već je unapred istražila da Italija na UNESKO listi svetske baštine ima više od 50 kulturnih i prirodnih znamenitosti. Taman kada ste pomislili da ste sve videli – Rim, Napulj, Vatikan, Firencu, Veneciju, Milano i Siciliju, Italija vas ponovo iznenadi. Od severa ka jugu, između planinskih vrhova i mora, izuzetno je raznolika. Svaki kutak predstavlja vrata u sasvim drugi svet kulture, hrane, dijalekta i običaja.

Šarmantni primorski gradovi, beskrajno dugi vinogradi, luke i bajkoviti srednjovekovni gradovi su vredni istraživanja i nude sasvim različita iskustva putovanja. Ko bi mogao da zaboravi romantične pejzaže i zrake toplog morskog sunca? Zato Bananica predlaže da zaronimo u njen putopis!

Razglednica iz bajkovite Italije

Italija je bogata planinskim vidicima koji prate Alpe i Dolomite, okružene kristalnim jezerima, brdima sa vinogradima, vijugavim obalama i zaista očaravajućom arhitekturom. Ako krenete sa severnog dela ka zapadu i jugu države, Bananica vas poziva da najpre pogledate Pijemont, italijansku regiju poznatu po istančanoj kuhinji i vinima, autentičnoj baroknoj arhiekturi. Torino, Bergamo, Bolonja i Milano su poznate turističke atrakcije, a Bananici su se i na listi našle Đenova, Verona i Parma. U severnim regijama se na listama gotovo svih časopisa, putopisa i turista nalaze jezero Komo, park u Monci, kao i najveće jezero u Italiji – jezero Garda. Nakon toliko utisaka, Bananici se čini da bi za opisivanje ovog putovanja bilo potrebno napisati knjige. Nekoliko reči ne može da prenese njeno iskreno oduševljenje.

Kada se već nađete u severnim regijama ili planirate da ih posetite, imate priliku da upoznate i njen drugi deo, Bananica predlaže da posetite Ćinkve Tere, Firencu i Toskanu. Mesto smešteno na stenovitim liticama, prepoznatljivo po kućicama jarkih boja, maslinjacima i uvalama. Grad koji zasigurno treba da posetite barem jednom je Venecija, mesto koje prevazilazi sva očekivanja. Gotička arhitektura, uske ulice i umetnost ne mogu se naći nigde drugde u Italiji, osim u ovom plutajućem gradu. Setite se samo koliko istorije čuvaju Duždeva palata, Trg Svetog Marka, mostovi, Veliki Kanal i Santa Marija dela Salute. Pre nego što nastavi dalje, Bananica kaže da je vreme za predah i najbolji espreso baš na trgu ispred Bazilike Svetog Marka u Veneciji.

Nakon kratke pauze, Bananica nastavlja dalje ka južnim regijama Italije. Ovaj deo zemlje je mnogima omiljena turistička mogućnost, prava avantura, zahvaljujući dugim obalama, peščanim i šljunkovitim plažama, kristalnom moru i mnoštvu istorijskih gradova i znamenitosti. Prva stanica Bananice na jugu bio je Napulj, grad koji se dugo nalazio na njenoj listi želja. Ubraja se u jedan od najvećih italijanskih gradova, gde možete posetiti luku, zamak Nuovo i katakombe San Đenaro i sve to u senci impozantnog vulkana Vezuv. Ljubitelji fudbala već pomišljaju kako mogu da svrate i u kafić posvećen legendi ovog sporta Dijegu Armandu Maradoni. U blizini Napulja se nalaze ostaci Pompeje i Herkulaneuma, a ruševine ovih rimskih gradova se prostiru duž podnožja pomenute planine. Nemojte propustiti da pogledate i lepote Kaprija, ostrvo i grad koji je ne prestaje da inspiriše svojom lepotom. Uz južni deo Jadranskog mora se prostire Bari, primorski i lučki grad koji poslednjih godina dobija na značaju kao destinacija za letovanje i kupovinu poznatih dizajnerskih brendova. Sledeće stanice koje su Bananici preostale bile su Mesina, Katanja i Palermo.

Za kraj je ostala Sicilija, najduže ostrvo na Mediteranu. Ako pogledate Italiju na bilo kojoj geografskoj mapi, pomislićete kako je Sicilija vrh “čizme”, ali je i mnogo više od toga – mesto legendi i dom najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, Etne. Grad Mesina je od izuzetne važnosti i važio je za jednu od glavnih luka na Mediteranu, a danas važi za pravu riznicu istorije koja prikuplja artefakte o ovom području. Meštani su posebno ponosni na umetnička dela čuvenog Karavađa.

Svi putevi vode u Rim

Utiske o večnom gradu je Bananica ostavila za kraj i izdvojila listu znamenitosti koje morate posetiti ukoliko se nađete u Rimu. Jednom od najlepših i nastarijih gradova na svetu, čije je stvaranje prožeto legendama i mitologijom, važio je oduvek za centar istorije, politike, kulture i razvoja. Ovo su turističke atrakcije koje turiste i danas podsećaju na slavnu prošlost Rimskog carstva.

Rimski Koloseum kao jedna od najčuvenijih antičkih građevina u svetu, Rimski forum sa slavolucima, impoznantni bazilika Svetog Petra, Panteon, Španske stepenice, čuvena Fontana di Trevi, zamak i most Sent Anđelo, galerija i vrtovi Borgeze.

Bananica savetuje da obavezno posetite Vatikan, njegove muzeje, najstariju biblioteku u Evropi i remek-delo Sikstinsku kapelu. Rimski forum, Trg Navona, Trg cveća, Trg Venecija, Španski trg, Trg Svetog Petra i Trg Naroda su idealne lokacije za šetnju i isprobavanje naukusnije testenine i kremastih sladoleda.

Ovo su samo vrata u sve što magični grad nudi.

Najlepši ukusi Italije

Ako uživate u hrani kao Bananica, obradovaće vas njeni utisci o italijanskoj kuhinji i saveti koje je dobila od meštana!

Prvo saznanje je da svaka regija svoju kuhinju i ukusi se znatno razlikuju od severa ka jugu zemlje, posebno kada je reč o vrstama pice, paste i obliku paste. Raznovrsni krajolici severa podrazumevaju u ishrani više meso, alpske sireve, punjenu testeninu i sveže morske polodove, gde se vidi uticaj okolnih zemalja poput Francuske, Austrije i Švajcarske. Sa juga nam stižu čuvena pica margarita, mocarela, pasta karbonara, fokača, a od slatkiša kanoli i sladoled.

Biranje svežih i kvalitetnih namirnica je imperativ u Italiji, zbog čega su tržnice vrlo posećene. Osim namirnicama, Bananica je zaključila da se obrocima, a posebno ručku, posvećuje velika pažnje. Jednostavno, u Italiji se jede sa uživanjem. Kako je ovo zemlja aperitiva i vina, obično se uz ručak pije vino, a nakon obroka se pije kafa.

Slatki doručak i obavezni desert posle ručka su nešto što je karakteristično za Italiju. Zamislite koliko se Bananica obradovala kada je čula da su Italijani u stvari sladokusci!

Zašto Bananica voli Italiju

Tokom putovanja, Bananica je shvatila da je ovo zemlja u kojoj ljudi žive punom plućima o svakog dana slave život. Ležerno okupljanje sa prijateljima sa jedne strane i vatreno navijanj sa druge, čine ovo društvo veoma jednistvenim i šarmantnim.
Šta vi kažete?

Ako ste ove godine i vi posetili zemlju testenine, podelite utiske sa Bananicom na Instagram profilu. Uvek joj je zabavno da čuje i vaša iskustva!