S ljubavlju iz Boke Kotorske

S ljubavlju iz Boke Kotorske

Vreme je da upoznate Boku Kotorsku – Nevestu Jadrana koju kada je jednom posetite, poželećete da joj se vratite. Kako bi upoznala svak detalji Boke, o čijoj lepoti se priča već vekovima, Bananica je krenula iz same luke u centru Kotora u pohod na nove avanture.Krivudavim putevima uz more, dok gleda čarobni izlazak sunca iza crnogorskih planina, uživa u mirisu soli i simpatičnom bokeljskom akcentu, pa sve do zalaska vatrene kugle, Bananica pravi nezaboravne uspomene i fotografije kako bi vam dočarala njenu čarobnost. Pođite sa vašom omiljenom putnicom Bananicom u obilazak Boke!

Komad večnosti na ivici Crne Gore

Krstaranje Jadranom ne može proći bez obilaka Boke, područja koje se nalazi na UNESCO Listi kulturne baštine zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih vrednosti. Veoma koloritni zaliv, koji je smešten na granici sa Hrvatskom, na svakom koraku nosi dah istorije i komad prirode očuvane vekovima unazad kroz različita doba civilizacije. Zbog dela istorije u kom je pripadala Mletačkoj republici, veoma podseća na hrvatsko primorje, naročito Dubrovnik i italijansku obalu. Mnogi čak vole da kažu kako je Boka komad zemlje bačen na obalu Crne Gore, jer se razlikuje od svih ostalih delova te jadranske zemlje.

Kotorska luka okružena je dobro očuvanim i nedavno adaptiranim zidinama utvrđenja koje je dugo čuvalo grad od neprijatelja. Bananica je bila oduševljena kada je čula da je Kotorski zalin jedan od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranu, te da predstavlja najjužniji fjord Evrope.

Zidovi koji čuvaju najveće tajne

Kada se Bananica usidrila u luci Kotor, u istoimenom ugledala je jednu od najbožanstvenijih trvđava na primorju. Tvrđava o čijoj starosti se već decenijama pitaju narodi na Balkanu, nakon Galijine pesme “Kotor” i stiha “drsko je imala godina koliko Kotor vekova” čuva mnogobrojne tajne, od koje poneku otkrije dobro upućeni lokalac uz čašicu razgovora ili izvrsni turistički vodič.

Neke od tajni je Bananica otkrila i donosi vam ih, pod uslovom da o njima govorite samo nakon što posetite Boku. Ali pre toga Bananica vas vodi na vrh Starog grada u središte legendi.

Kotor trenutno ima 22 i po veka, a čini se da mu godine odlično stoje. Tvrđava opasana zidinama uvodi u Stari grad koji se nalazi na stmini planina koje okružuju Kotorski zaliv. Penjane na Stari grad je posebna atrakcija za koju je Bananinici trebalo više od sat vremena. Ipak, pogled koji se prostire pred njom na svakom vidikovcu, a posebno onaj sa vrha odakle se može videti ceo zaliv ostavio je Bananicu bez daha, kao i, verujemo, sve koji su imali prilike da taj dožive taj prizor. Bez obzira da li ste se popeli na vrh u toku dana, ujutru ili kada mrak prekrije zaliv, pogled je jednostavno nezaboravan i neprepričiv.

Grad natkrivaju litice planina Orjen i Lovćen. Kameno stepenište vodi do bastiona Sv. Roko i crkve Gospa od zdravlja. Najvišu tačku u Kotoru predstavlja utvrđenje Sv Ivan ili Ilirska tvrđava, koja se nalazi na vrhu planine.
Dok uživate u Bananicinim fotografijama sa Starog grada, spremite se za jednu od najzanimljivijih legendi, koju je Banananica čula od starog ribara, meštatina Kotora.

Grad koji je pojeo ključ od svojih vrata

Veći deo tvrđave je nepristupačan još od 1657. godine kada je tokom Kandijskog rata između Otomanskog carstva i Mletačke republike Kotor bio pod opsadom turskih trupa od 5.000 vojnika. Turcima je tada bilo veoma stalo da zauzmu Kotor, jer je kontrola nad njim podrazumevala kontrolu čitavog Bokokotorskog zaliva. Tokompokušaja zauzimanja Kotora, stanovnici su se sakrili unutar tvrđave i zatvorili spoljna vrata izgrađena od kamena, nakon čega su bacili ključ u more. To je grad spasilo od Turaka, koji su 2 meseca kasnije otišli.

Na sreću zarobljenih Kotorana, tvrđava je imala izvor vode, sadašnju Česmu Karampanu, a hranu su im dostvljale kotorske trupe katapultom iz uvali venecijancima. Nakon nekoliko godina došlo je do zemljotresa koji je razorio pola grada, pa su ljudi kroz pukotine mogli izaći napolje. Nakon njihove evakuacije, od sledećeg udara pukotina se zatvorila, tako da je polovina bastiona ostala nedostupna i zatvorena za bilo koji pokušaj da se uđe unutra. U čast te pobede građani su izgradili još jedan ulaz u Kotor – Rečna vrata grada.

Perast – maleni grad pun ljubavi

Bananica je od samog početka krstarenja Bokom izrazila želju da poseti Perast. U pitanju je maleni grad koji je nalazi na oko 14 kilometara od Kotora. Duž obale gradića nalaze se restorani, brojne katoličke crkve u gotskom stilu, koje daju posebnu čar bokeljskom pejzažu. Slike i fotografije Perasta jedan od su od najčešćih motiva u Boki, jer je lepota tog malenog grada od samo oko 300 stanovnika ušla u brojne legende, kojih u ovom delu Crne Gore ne manjka.

Na svakih desetak metara imaćete priliku da se ukrcate na jedan od brodića koji će vas za svega nekoliko evra prevesti do Gospe od Škrpjela veštaškog ostrva koje je nastala nabacivanjem kamena na podvodno dno. Bananicu je oduševilo to što je običaj ritualnog bacanja kamena sa ostrva, koji se naziva Fasinda ostao i dalje popularan. Ta manifestacija se održava svakog 22. jula, kao spomen na dan kada je 1452. godine pogođena ikona Bogorodice sa malim Hristom što je Peraštanima bio “Božji znak” i povod za izgradnju crkve 1630. godine. U manifestaciji učestvuju samo muškarci koji na Gospu bacaju kamenje u more, nakon čega se brodićima i čamcima vraćaju na obalu.

U Perastu se nalazi i prirodno ostrvo Sveti Đorđe, na kom je smešten benediktanski manastir iz 12. veka, kao i lokalno groblje Perasta.

Za svaku legendu jedna bananica!

Nova avantura sa Bananicom i poseta Boke Kotorske sigurno vam je izmamila osmeh, želju da posetite Nevestu Jadrana i zasladite se omiljenim slaktišima. Kako biste imali dovoljno energije i raspoloženje držali na najvišem nivou spakujte sa sobom pakovanje od 5 ili 10 bananica i spremni ste za upoznavanje novih legendi koje Boka krije. Idealna doza koju Bananica preporučuje je jedna Bananica za svaku novu legendu. Ako se plašite da bi mogle da vam ponestanu, spakujte i jedno pakovanje mini Bananica za bonus priče meštana.

Do nove avanture sa Bananicom, posetite našu Instragram stranicu i podelite sa nama fotografije sa vaših putovanja na koja uvek nosite i pakovanje Bananica!