S ljubavlju iz Hrvatske

S ljubavlju iz Hrvatske

Bananica je svoju novu avanturu započela u Hrvatskoj, zemlji na prelepom Jadranu, koja već decenijama oduševaljava turiste iz celog sveta prirodnim lepotama, raznolikošću kulture, ukusa, mirisa i zvukova.Od skrivenih puteva između ušuškanih ostrva do prostranih peščanih plaža i skrivenih uvala, preko planinskih zelenih površina i ravnica, pa sve do dolina među kojima se kriju jezera, reke, potoci i vodopadi, Hrvatska predstavlja zaista jedinstveni doživljaj. Hajde da vidimo šta je to Bananica otkrila!

Šarm hrvatskih gradova

Na listi gradova koje morate posetiti u Hrvatskoj je glavni, ujedno i najveći grad, Zagreb. Ovim gradom vlada vrlo živahna atmosfera, ulice, parkovi i restorani su ispunjeni pričom i smehom kako lokalnog stanovništva, tako i turistima. Sjajan spoj tradicije i modernog!

Poseban šarm prestonice se krije u lepoti arhitekture i atrakcijama poput Markovog trga, šarene gradske pijace, katedralu iz XIII veka, velelpnu fontanu “Ribnjak”, Donji i Gornji grad koje povezuje najkraća linije železnice na svetu, zatim jedinstveni botanički vrt, planinu Medvednica, a ne smete propustiti ni potez od Trga bana Jelačića do Trga Petra Preradovića.

Nadalje je Bananicu put vodio ka obali Jadrana kako bi imala prilike da upozna Split, jednu od najprometnijih luka na Mediteranu koje čuva Dioklecijanovu palatu i Rijeku, najveću hrvatsku luku i jedno od najpopularnijih letovališta. Bananica je uspela da “ukrade” trenutak i zaviri u Zadar i Pulu. Pula je grad opasan zalivom i mirnim morem, prepun istorije, hedonizma i prilika za avanturu, dok je Zadar grad magičnog zalaska sunca star više od tri hiljade godina!

“Igra prestola” je izabrala Hrvatsku

Popularna serija “Igra prestola” očarala je gledaoci širom sveta, Bananicu takođe, pa je odlučila da pogleda na kojim je to lokacijama snimana jedna od najpopularnijih serija ikada urađenih. U epizodama ovog neverovatnog fiktivnog sveta u pojavljuju Dubrovnik, Klis, Trogir, Šibenik, Kaštel Gomilica, čak i Split. Prirodne lepote Hrvatske savršeno su se uklopile u kraljevske palate, dubrovačke zidine i barokne stepenice, kliška tvrđava, Dioklecijanova palata, vodopadi na reci Krka.

Ukoliko se nađete u Hrvatskoj, a veliki ste obožavatelj sage epske fantastike, možete se raspitati lokalno i samostalno ili uz pomoć turističkih vodića obići put “Igre prestola”.

Raznolikost hrvatske kuhinje

Hrvatsku kuhinju odlikuje raznolikost ukusa i mirisa, a Bananica nije propustila da proba nekoliko specijaliteta po loklanoj preporuci. Interesantno je da gotovo svaka regija u zemlji ima svoju specifičnu kulinarsku priču koja će vas oduševiti i u svakoj se vidi drugačiji uticaj grčke, italijanske, bečke, pa čak i mađarske kuhinje!

Tradicionalni izbor jela je bogat i vrlo raznolik, baziran je na jelima od mesa, voća i povrća, ali i sveže ribe. Bananica je probala i neka autohtona jela poput komiške pogače, zagorski štrukli, lički hleb, čobanac i fiš paprikaš. U svakom jelu dominiraju zanimljivi začini i domaće maslinovo ulje.

Hrvatska je poznata i po vrhunskim vinogradima, što će obradovati ljubitelje vinskog turizma. Uzgajaju se različite internacionalne sorte i autohtone sorte grožđa, a domaćini su uvek raspoloženi za degustaciju.

Svetska baština Hrvatske

Bananici je vrlo zanimljivo bilo da čuje šta se sve u Hrvatskoj nalazi na listi svetske kulturne baštine – od građevina, gradova, pa do umetničkih dela i starih sačuvanih zanata.

Već pomenuta Dioklecijanova palata i srednjovekovni šarm Splita proglašeni su svetskom baštinom i nalaze se na UNESCO listi. Na istoj listi se nalaze i brojne druge prirodne lepote Hrvatske, poput: nacionalni park Plitvička jezera, Stari grad Dubrovnik, bukove šume Karpata, stećci i kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču.

Na listi nematerijalne svetske baštine se nalaze stvari koje ne biste mogli ni da zamislite, na primer, čipkarstvo koje se u Hrvatskoj u ruralnim sredinama neguje vekovima!

Ovde treba dodati još i čuveno nemo kolo, tradicionalni ples bez pratnje muzike. Još jedna zaštićena veština je i izrada starih dečijih igračaka od drveta, a najviše se koriste lipa, bukva, javor ili lipa. Neobično, zar ne?

Putovanje se uvek završi kutijom Bananice!

Svako putovanje može da počne i da se završi, ali i ulepša vaš omiljeni slatkiš, jer kako Bananica kaže: “Podeli slatke trenutke i biće još slađi!”.

Zaista, Bananica je tokom avanture u Hrvatskoj slatkoljupcima podelila njihovu omiljenu poslasticu, toliko da im se broj ne zna. Srećom, rado su slikali sa njom, pa sada ima prijatelje i u ovoj zemlji.

Gde vi nosite bananice ovo leto? Podelite najzanimljivije trenutke sa putovanja sa Bananicom, očekuje vaše poruke na Instagram profilu! stranici!