S ljubavlju iz Severne Makedonije!

S ljubavlju iz Severne Makedonije!

Republika Severna Makedonija je jedna od zemalja u Jugoistočnoj Evropi, zanimljivog kulturnog, istorijskog i geografskog nasleđa. Gostoljubivost njenih stanovnika se ne može prepričati, a upravo ih zbog ove osobine nazivaju najljubaznijim evropskim narodom. Ako poznajete nekoga iz Severne Makedonije, sigurno će se obradovati bananicama sa ispisima “Dobrica”, “Drug” ili “Slatkica”, baš takvi su i oni!

Šta još možemo da izdvojimo o ovoj državi?

  • Glavni grad: Skoplje
  • Broj stanovnika: 2.083.254 (Worldometer)
  • Valuta: Makedonski denar
  • Himna: “Danes nad Makedonija”

Istorijsko nasleđe

Kao i susedne države, Severna Makedonija ima zanimljivo istorijsko nasleđe. Smena plemena Pajonaca, Tračana i Ilira i njihovih kraljevina u starom veku, legende o Antičkoj Makedoniji, Filipu II Makedonskom i Aleksandru Makedonskom vodile su ka burnom srednjem veku i sukobu carstava na ovom području. Osmanska vladavina obeležila je značajan deo istorije ove zemlje i ostavila vidljive obrise u arhitekturi i kulturi. Novija istorija Severne Makedonije je počela u zajedničkoj državi sa drugim balkanskim zemljama i završila se njenim opredeljenjem za nezavisnu državu, republiku sa izuzetnim geografskim i turističkim bogatstvima kakvu sa nestrpljenjem čekamo da posetimo!

Kulturno bogatstvo

Kao most koji spaja Evropu i Orijent, Severna Makedonija je sakupila izuzetno kulturno bogatstvo. Obilazeći Severnu Makedoniju možete naići na antička pozorišta, manastire, ostatke vizantijskih manastira sa sačuvanim mozaicima i freskama, ostatke džamija i zlatnih brobnica iz starog veka, a veruje se da su među njima pronađeni i ostaci Filipa II Makedonskog. Ne smemo zaboraviti ni brojna arheološka nalazišta, kao ni činjenicu da je UNESCO proglasio Ohridsko jezero i grad Ohrid kao deo svetske prirodne i kulturne baštine! Grad Ohrid je svojevrstan muzej na otvorenom, kako ga mnogi nazivaju, centar kulture i multikulturalnosti. Ove je otvoren prvi Sveslovenski univerzitet zahvaljujući Sv. Klimentu Ohridskom i Sv. Naumu Ohridskom. Crkve, manastiri, ikone i freske koje možete videti u Ohridu se smatraju izuzetno retkim i ne mogu se videti na drugim mestima na svetu.

Stanovnici Severne Makedonije neguju tradiciju tkanja narodnih nošnji, ćilima i tepiha, kao i izradu nakita i grnčarskih predmeta. Lokalni bazari često liše na raznobojnu slikovnicu gde ne znate šta biste pre pogledali.

Tradicija i modernost

Severnu Makedoniju najbolje opisuje isprepletana mreža tradicije i modernosti između sela i gradova. Sela su ta koja čuvaju tradiciju, dok su gradovi slika i prilika multikulturalnosti, umetnosti, obrazovanja i zabave. Pored Skoplja i Ohrida, veći gradovi su Bitolj, Kumanovo, Tetovo, Prilep i Gostivar. U Skoplju se nalazi najveći univerzitetski centar i najstariji fakultet u ovoj državi – Univerzitet Sv. Kiril i Metodij.

Najlepše turističke destinacije

Ukoliko planirate posetu Severnoj Makedonije, izdvajamo za vas koje turističke zanimljive lokacije morate posetiti. U državi bogatoj prirodnim lepotama, nacionalnim parkovima, rezervatima i endenskim vrstama nije jednostavno izabrati svega nekoliko mesta koja treba posetiti. Najzanimljivije posetiocima su netaknuto Prespansko jezero, Nacionalni park Mavrovo i Galičica, Ohridsko jezero, Ostrvo zmija, kanjon Matka i reka Vardar.

Zanimljivo je da je Severna Makedonija jedna od država sa najviše planina i planinskih vrhova u Evropi. Takođe, tokom godine se održavaju zanimljive manifestiacije poput Galičke svadbe i najstarijeg snimateljskog filmskog festvala na svetu Međunarodni festival filmske kamere “Braća Manaki”.

Nekoliko zanimljivosti o zemlji sunca

Crvene paprike su omiljene u Severnoj Makedoniji. Ukoliko se tokom septembra nađete u ovoj zemlji, imaćete jedinstvenu priliku da vidite kako se crvene paprike suše ispred kuća i na bazarima. Dalje, ovde se neguju muzika, film, književnost i igra. Lako ćete se zaljubiti u njihovu melodiju i osmeh stanovnika.

Ako ste do sada imali prilike da posetite zemlju sunca ili pronašli nove zanimljivosto o njoj, podelite sa Bananicom vaše utiske, jer se uvek radujemo da čujemo šta mislite!