Sa Bananica sladoledom do najmanjih plaža na svetu

Sa Bananica sladoledom do najmanjih plaža na svetu

Svet u kojem se morska obala proteže dokle god pogled može da vidi, gde se peščane plaže prostiru preko ogromnih obala, a talasi prave simfoniju morskog života, predstavlja najlepši mogući svet tokom letnjih dana. Dok prostrane plaže često “kradu” vašu pažnju, postoji jedan sasvim drugačiji, skriveni, kutak na najmanjim delovima naše planete – sićušne plaže, manje prostorom, ali ispunjene lepotom i tišinom.

Od skrivenih uvala do tajnih prolaza, ovi mali komadi raja imaju poseban šarm, zbog čega su posebno privlačni turistima koji žele mir i uživaju u plivanju. Možda baš sada dobijete inspiraciju i želju za letovanjem nakon što se upoznate sa čarima najmanjih plaža na svetu. Samo od opisa pejzaža će vam nedostajati vreme pored mora. Za početak, častite se Bananica sladoledom, nečim slatkim, dok čitate ovaj blog. Podsetiće vas zbog čega treba da uživate u letnjim danima!

Prva stanica na listi najmanjih plaža na svetu će vas odvesti do Španije i plaže Gulpiyuri smeštene u regionu Asturije. Ovde, tačno uspred živopisnog pejzaža, leži prirodno čudo koje prkosi očekivanjima. Dugačka svega do 50 metara, plaža se nastavlja na skrivenu stenu stvarajući skrivenu oazu. Neobično u vezi sa njom je da nema direktan pristup moru, već se nalazi u unutrašnjosti planinskih stena obgrljena belim peskom. Do plaže je moguće doći isključivo preko tunela koji je povezuje sa morem, peške. Nedavno se našla na listi svetske baštine.

Ovaj spomenik prirode oduševiće vas još jednim fenomenom – pomeranjem tokom plime i oseke. Beli pesak gotovo da nestaje, jer nivo vode u potpunosti zavisi upravo od plime. Za vreme plime nestaje, a za vreme oseke se pojavljuje! Predivno Kantabrijsko more ovde se probija i doseže samo ispod litica, podzemnih stena i pećina koje pažljivo čuvaju ovaj mali raj. Hladna i kristalno čista voda će vam zasigurno ostati u dugom sećanju ako se odlučite za posetu,

Ostavljajući Španiju iza sebe, druga stanica za vas su rajske obale Sejšela, tropsko utočište poznato po svojim netaknutim plažama. U jednom od brojnih arhipelaga u ovom predelu ćete pronaći Anse Source d’Argent plažu sa malim uvalama. Čisti beli pesak, kršne stene i tirkizna voda će vas pratiti tokom cele plaže. Plaža je inače jedna od najpopularnijih na svetu, plitka voda zaštićena je koralnim grebenom i popularna je za ronjenje i plivanje. Avantura na maloj plaži!

Ali sačekajte, ima još! Ne smete da zaboravite skrivenu plažu u Meksiku, poznatu i kao Playa del Amor. Jedna od najmanjih plaža na svetu se nalazi unutar vulkanskog kratera na ostrvima Marieta. Toliko je skrivena da biste do nje mogli da dođete plivajući kroz uski vodeni tunel. Nevdiljiva je golim okom spolja, a okružuje je ružičasti pesak. Sa razlogom se nalazi i na listi najlepših plaža na svetu!

Između Španije i Meksika možete da skoknete do Portugala i posetite plažu Praia do Camilo. Jedini način da dođete do ove plaže smeštene u blizini Lagosa je spuštanjem niz čak 200 stepenika. Ipak, svaki korak vredi, jer videti plažu okruženu stenama različitim braonkastim nijansama i prilaziti kroz svodove među stenama zvuči kao neprocenjivo iskustvo.

Ako vas privlačte lepote Mediterana, plaža Keramoti-Ammoglossa u Grčkoj bi zasigurno privukla vašu pažnju. Smeštena nedaleko od popularnog ostrva Lefkada, plaža je ostala prilično neistražena. U njenoj blizini se nalazi plutajući most Agia Mavra, jedinom vezom sa kopnom.

Ako uživate u egzotičnim putovanjima, Plaža leptira u Indiji mora da se nađe na vašoj listi. Plaža polukružnog oblika, bogata raznovrsnim ekosistemom po čemu i nosi naziv. Veliki broj leptira možete videti kako živahno lete na stenovitim brdima oko plaže, a ako strpljivo sačekate, možete da uočite i delfine. Toliko je skrivena da do ove plaže možete da dođete isključivo vožnjom čamcem sa obližnjih plaža u Južnoj Goi.

Za kraj, poslednja stanica je Tajland i plaže na arhipelagu Koh Lanta. Vrlo tajne plaže, dobro skrivene u Andamanskom moru, još uvek su neistražene. Glavni razlog je činjenica da se nalaze na ostrvskom okrugu u jednoj tajlandskoj provinciji često smeštena između dva zaliva. Okružene drvećem i kristalno čistim morem, slične plažu ćete teško naći na nekom drugom mestu na svetu. Vožnja kajakom, šetnja i istraživanje morskog sveta su samo neke od aktivnosti koje bi mogle da vam budu interesantne.

Pridružite se Bananica sladoledu na izvanrednim ekspedicijama koje tek predstoje ovog leta!

Do tada, čekamo vaše fotografije letnjih avantura na
Instagram profilu, kao i utiske o novom kremastom sladoledu.