Saznajemo šta sladolede čini toliko kremastim!

Saznajemo šta sladolede čini toliko kremastim!

Sladoled unosi radost, smeh i zadovoljstvo u svaki dan, letnji, pa čak i zimski. Zbog maštovitih kombinacija ukusa i izgleda, nikada ne prestaje da zabavlja naša čula koja sa nestrpljenjem čekaju da probaju više i više aroma. Međutim, prava zabava kreće već u samoj proizvodnji.Ako vam je nekada, dok ste jeli novi Bananica sladoled, palo na pamet pitanje kako je moguće da je toliko kremast i lagan, moguće je da imamo odgovor na to pitanje. Saznajte da li je nauka ili magija?!

Novi Bananica sladoled, sa svojom glatkom i kremastom teksturom, postao je ukusna osvežavajuća poslastica među različitim uzrastima čim se pojavio. Najviše pozitivnih utisaka dobio je upravo zbog savršene konzistencije, vazdušaste, lagane i slatke. Ovaj fenomenalni novitet iz Bananica kuhinjice naveo je mnoge na razmišljanje: šta je to što sladolede čini toliko kremastim?

Odgovor nije tajna i leži u nauci!

Čvrst na štapiću i kašičici, a sočan u ustima, sastav sladoleda je ključ koji ovaj hladni desert čini neodoljivim. Ono što nam je potrebno je emulzija.

Odabir kremastih sastojaka

Put do kremastog sladoleda počinje pažljivim odabirom visokokvalitetnih sastojaka.

Profesionalni poslastičari zaposleni u fabrikama i poslastičarnicama razumeju da izbor sastojaka direktno utiče na konačni proizvod. Najčešće se počinje sa ledom, vodom, svežim mlekom, vrstom pavlake i šećerom. Upotreba mlečnih sastojaka i mlečne masti obezbeđuje bogatu podlogu koja čini osnovu ukusnog sladoleda. Gotovo 50% celog sladoleda upravo i čine tečnost od vode, mleka ili drugih sastojaka.

U daljoj obradi se dodaju vaši omiljeni dodaci – čokolada, voće, arome i drugi sastojci. Zaslađivači, arome, emulgatori i stabilizatori se dodaju tokom obrade mešavine kako bi se poboljšala glatkoća, ukus i izgled. Znamo da danas postoji toliko vrsta sladoleda da se ne mogu ni izbrojati!

Mešanje, obrađivanje i čuvanje mešavine se u fabrikama obavlja u veoma kontrolisanim uslovima kako bi se isključili svi štetni faktori i bakterije.

Emulzija je ključ!

Sve dalje preuzima nauka!

Od narednih koraka pravljenja sladoleda u fabričkim uslovima zavisi koliko će biti kremast, penast, ukusan..baš po vašoj meri. Jedan od ključnih koraka u postizanju kremaste teksture je proces emulzije. Emulgatori, poput žumanaca ili stabilizatori poput guar gume ili agar-agar, dodaju se u bazu sladoleda. Ove supstance pomažu u vezivanju molekula mlečne masti i vode i sprečavaju stvaranje kristala leda i daju sladoledima glatku i kremastu konzistenciju.

Ako se pitate kako je svaki sladoled isti, profesionalci koriste proces koji se zove homogenizacija. Tokom ovog koraka, baza sladoleda se propušta kroz homogenizator i pod visokim pritiskom razlaže mast na manje čestice. Već smo rekli da od količine mlečne masti zavisi nivo kremastog!

Ali, kada se magija zaista dešava?

Proces mešanja i završavanja je vreme kada se magija o sladoledu zaista dešava. Baza, koja prethodno prođe kroz više obrada, sipa se u posebnu mašinu koja je isovremeno meša i hladi. Stalnim mešanjem se dodaje vazduh u smesu čime se postiže lagana tekstura i osećaj koji kasnije dobijate tokom konzumacije.

Naravno, sladoled mora na kraju i da se zamrzne kako se njegova kremasta tekstura ne bi ugrozila. Ipak, čak se i proces zamrzavanja obavlja pod kontrolom da sladoledi ne bi postali veliki kristali leda!

Šta možemo da zaključimo?

Pravljanje sladoleda, savršenog i kremastog, predstavlja spoj veštine, nauke i mrvicu umetnosti. Nakon toliko koraka rezultat je ukusna osvežavajuća poslastica koja će vam sigurno doneti radost i zadovoljstvo svaki put.

Dakle, sledeći put kada budete uživali u novom Bananica sladoledu, ugrabite trenutak da se setite koliko umeća i stručnosti doprinosi stvaranju jednog tako izuzetnog kremastog sladoleda.