Sve zanimljivo što ste hteli da znate o sladoledu!

Sve zanimljivo što ste hteli da znate o sladoledu!

Zamislite vreo letnji dan i sunce koje sija nad glavom. Dok tražite način da se rashladite, jedna stvar vam zasigurno pada na pamet – hladni, kremasti sladoled. Samo je pomisao na osvežavajuću poslasticu dovoljna da vam izazmi osmeh na lice podsećajući na scene sa letovanja i bezbrižno uživanje. Ali, da li ste se zapitali koje zanimljive priče stoje iza ovih hladnih zalogaja?Od klasičnih ukusa poput čokolade i vanile do smelih kombinacija poput lavande i slanine, čini se da mogućnostima nema ograničenja. Ne smemo ni da zaboravimo raznolikost preliva i korneta koji ovim poslasticama daju još bolji ukus. Svet sladoleda je evoluirao, pomerao granice i pronašao način da zadivi naša nepca kao nikada ranije. Pripremite se za putovanje kroz vreme dok zajedno otkrivamo najzanimljivije činjenice o sladoledima!

Kako je izgledao svet pre pronalaska sladoleda?

Teško je zamisliti svet bez sladoleda ili da je nekada postojalo vreme kada o sladoledu nije bilo ni traga. Hajde da se za trenutak prebacimo u drevnu Persiju gde su Perijanci uživali u poslastici po imenu faloodeh – pirinčanim nudlama pomešanim sa šafranom i zamrznute u mešavini snega i leda. Danas je falude ili paloodeh popularna hladna poslastica u Iranu slična sorbeu i poslužuje se u nekoliko ukusa – šafran, pistaći, med i ružina voda. Grad Širaz je postao toliko poznat do ovom hladnom desertu da je dobio i sopstveni naziv, Faloodeh Shirazi.

Jedna od činjenica će vam ipak zvučati neverovatno, mlečni sladoled ili barem mešavina slična sladoledu kakav danas poznajemo nastao je u Kini daleko pre nove ere. U Evropu ga je preko Italije, koja je danas poznata po najukusnijem sladoledu na svetu, doneo istraživač Marko Polo.

Zanimljivo je da nijedan konkretan datum ili pronalazač nije zaslužan za njegovo otkriće. U sličnim poslasticama uživao je i Aleksandar Veliki, Marko Polo, Karlo V, Katarina de Mediči, Tomas Džeferson, Katarina Velika, kao i ostatak sveta. Trgovci mlekom, ali i pronalazak parne energije, mehaničkog hlađenja, motora i transporta, razvoj prehrambene industrije učinili su razvoj industrije sladoleda munjevitim.

Koji je ukus sladoleda najpopularniji na svetu?

Vanila!

Tako je, klasičan ukus vanile je prema brojnim istraživanjima najpopularniji ukus sladoleda širom sveta. Na drugom mestu najčešće se nalazi čokolada koja se od prošle godine hrabro bori za prvo mesto. Od nekih ukusa koji se konzumiraju u svetu bi vam se zavrtelo u glavi. U Indoneziji se rado jede sladoled od kokosovog mleka preliven lokalnim vrstama voća poput avokada. Japan je sa različitim ukusa otišao korak dalje, pa tako možete probati sladoled od patlidžana, jegulje, ostriga, goveđeg jezika ili čak indijskog kari začina.

U Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama se mogao probati i autentični sladoled sa ukusom hot-doga. U ovoj zemlji inspiracije za neobične ukuse nije nedostajalo, možda bi vam neki od njih bili primamljivi: pica, jastog, beli luk, čili papričice. U Irskoj je moguće pronaći poslastičarnice koje poslužuju sladoled sa ukusom karamelizovanog smeđeg hleba.

Originalnost i maštovitost nisu strane ni u našoj zemlji. Lako ćete pronaći sladoled sa ukusom bosiljka, cvekle, bundeve, ajvara, maka, rakije. Na koje ste sve ukuse vi naišli do sada?

Brojevi, rekordi, činjenice…😍

  • Kornet za sladoled napravljen je početkom XX veka kada je velika potražnja za sladoledom na Svetskom sajmu u Sent Luisu naterala prodavca da pomoć pronađe kod prodavca vafla. Dvojica kolega su zajedno napravili jestive “činije” za hladnu poslasticu i promenili istoriju.
  • U julu se širom sveta obeležava Dan sladoleda. Obeležite sebi 17. jul!
  • Pretpostavlja se da se sladoled najviše kupuje i konzurima nedeljom.
  • Da bi se pojela jedna kugla sladoleda u kornetu, potrebno je čak 50 pokreta jezikom.
  • Sladoled može da se napravi u nekoliko oblika – običan kremasti sladoled, ledeni sladoled, smrznuti jogurt (popularni frozem yogurt), šerbet, sobre (sorbet), sladoled sa manjim sadržajem masti i slično.
  • Najpopularniji preliv za sladoled je sa ukusom čokolade.
  • Stanovnici Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih država spadaju u dve najstrastvenije ljubitelje i konzumere sladoleda na svetu!
  • U Peruu, Ekvadoru, Kolumbiji i Venecueli raste drvo čiji plod neodoljivo podseća na sladoled od vanile.
  • Prvi pisani recept za sladoled pronađen je u XVII veku.
  • Glavobolja od sladoleda ili brain freeze nastaje kada hladni stimulans dodirne otvor usne šupljine uzrokujući suženje krvnih sudova i reagovanje nerava čime se mozgu prenosi poruka o gubitku toplote.

Gde se nalazi najukusniji sladoled na svetu?

Sigurno već imate omiljeno mesto gde rado jedete sladoled, ali evo i nekoliko predloga destinacija koje su vrlo popularne kada je ovaj rashlađeni desert u pitanju.

Italija se često pominje kao zemlja sa najuksnijim kremastim sladoledom na svetu. Tokio je u Japanu najpoznatije mesto gde možete da pojedete sladolede neverovatnih ukusa, dok se Sjedinjene Američke Države mogu pohvaliti velikim brojem brendova i poslastičarnicama koje su stekli svetsku popularnost. Belgija, posebno Antverpen i Briž, poznata je po bogatoj teksturi sladoleda koji se prave od krema sa visokim sadržajem masti. Ako se nađete u Argentini, sladoled će vas osvojiti širokim izborom mlečnih ukusa, dok na Tajlandu morate da probate tzv. rolovani sladoled napravljen od tečne smese oblikovane na zmrznutoj površini.

Ipak, ne morate da putujete na daleke destinacije kako biste uživali u hladnim zalogajima. Dovoljno je da pronađete novi Bananica sladoled u svom komšiluku i osetite pun ukus crne čokolade sa najkremastijim bananičastim filom. Trk po svoj slatkiš!